اپلیکیشن شبکه سلامت
دریافت نسخه اندروید

مشاهده خبر

دو شنبه 10 خرداد 1400

ادویه‌ها هم فاسد می‌شوند؟

جهان ادویه‌ها پر است از سوالات رنگارنگ و گوناگون، اما یکی از این سوالات رایج به مسئله فسادپذیری ادویه‌ها برمی گردد.

0

اگر شما هم به ادویه‌ها علاقه دارید، حتما از خودتان پرسیده اید که آیا ادویه‌ها هم فاسد می‌شوند؟

در دنیای آشپزی، ادویه‌ها محصولاتی هستند که از ریشه، پوست یا ساقه گیاهان خشک شده گرفته می‌شوند، درحالی که منظور از گیاهان خوراکی خود یک گیاه خشک شده یا برگ‌های تازه آن است. وقتی به بحث از ماندگاری ادویه‌ها و گیاهان خوراکی می‌رسیم، عوامل مختلفی مانند نوع محصول، نوع فرآوری و شیوه ذخیره سازی و نگهداری نقش مهمی در این زمینه دارند. برای مثال، ادویه‌های خشک نسبت به گیاهان خوراکی خشک شده دارای ماندگاری طولانی تری هستند. هرچقدر هم که یک ادویه مراحل فرآوری کمتری را پشت سر گذاشته باشد، باز هم ماندگاری بیشتری خواهد داشت.
 
گیاهان خوراکی خشک شده معمولا ۱ تا ۳ سال دوام می‌آورند. مهم‌ترین این گیاهان عبارتند از ریحان، پونه کوهی، آویشن، رزماری، برگ بو، شوید، جعفری، گشنیز، نعناع، مرزنجوش و مریم گلی. ادویه‌های آسیاب شده یا پودرشده هم معمولا ۲ تا ۳ سال ماندگاری دارند که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از زنجبیل پودرشده، پودر سیر، دارچین آسیاب شده، پودر فلفل چیلی، زردچوبه آسیاب شده، هل آسیاب شده، پاپریکا آسیاب شده و فلفل قرمز خردشده.
 
ادویه‌های کامل (یعنی آسیاب نشده و خردنشده) دارای بیشترین طول عمر هستند، زیرا سطح کمتری از آن‌ها در معرض تماس با هوا، نور و رطوبت قرار می‌گیرد. همین نکته باعث می‌شود که روغن‌های معطر و ترکیبات معطر ادویه‌های کامل بسیار قوی‌تر و بهتر از انواع آسیاب شده، پودرشده یا خردشده باشند.
 
اگر ادویه‌های کامل و دست نخورده را به درستی ذخیره سازی و نگهداری کنید، این محصولات جذاب تا ۴ سال هم دوام می‌آورند. بهترین گزینه‌های برای نگهداری در حالت کامل عبارتند از دانه فلفل، گشنیز، دانه خردل، دانه رازیانه، زیره، جوز هندی، میخک، چوب دارچین، فلفل چیلی کامل خشک شده و.... نمک از این نظر استثنا است، چون می‌توان از آن بدون نگرانی از تغییر رنگ یا بو استفاده کرد. البته اگر نمک شما طعم دار باشد، پس از مدتی حالت اولیه خودش را از دست خواهد داد.
 
چگونه فاسد شدن ادویه‌ها و گیاهان خوراکی را تشخیص دهیم؟
گیاهان خوراکی و ادویه‌ها به معنای دقیق کلمه «فاسد» نمی‌شوند بلکه فقط بو، طعم، کیفیت خاص و رنگ خودشان را از دست می‌دهند. خوشبختانه مصرف ادویه‌ای که بی کیفیت شده باشد هم خطری برای سلامت بدن ندارد. البته دلیل استفاده از ادویه‌ها و گیاهان خوراکی، همین کیفیت خاص و طعم و بویشان است. بنابراین، اگر حالت اولیه شان را از دست داده باشند، دیگر نقش خاصی در آشپزی ایفا نمی‌کنند.
 
اگر می‌خواهید که ماندگاری ادویه‌ها و گیاهان خوراکی را به حداکثر برسانید، حتما آن‌ها را از تماس با هوا، رطوبت، نور و حرارت دور نگه دارید. اگرچه نگهداری از این محصولات جذاب در ظروف زیبایی که نزدیک به اجاق گاز چیده می‌شوند، واقعا لذت بخش است، اما چنین کاری برای محافظت از کیفیت ادویه‌ها خوب نیست. این محصولات باید در محیط خنک، خشک و تاریک قرار بگیرند و ظروف استفاده شده برای نگهداری از آن‌ها نیز نباید هیچ روزنه‌ای داشته باشند. ظرف‌های شیشه‌ای و سرامیکی دارای درپوش‌های استاندارد گزینه‌های خوبی برای این کار هستند و عمدتا هم در مقابل نفوذ هوا و رطوبت به خوبی مقاومت می‌کنند.

منبع : خبرگزاری صدا و سیما

آخرین اخبار

سریال جذاب کره‌ای "لبخند خورشید" از شبکه سلامت " طب در قاب" از شبکه سلامت قدردانی ۷۰ پزشک از برنامه مادر کودک در رسانه ملی گرامیداشت روز پزشک در شبکه سلامت ویژه برنامه های شبکه سلامت برای اربعین حسینی " ایرانِ جان؛ این بار از ایلام " شبکه سلامت سیما؛ به مناسبت "هفته سلامت" تقدیم می کند. 《 اطلاعیه 》 نشست صمیمی مدیران شبکه سلامت سیما و مدیرکل روابط عمومی وزارت بهداشت (اصلاح عادات غذایی کودکان) «کهیر و اگزما» «درد گردن و شانه» «بیماریهای خونریزی دهنده در کودکان» «ورزش و سلامت قلب» «لک‌های صورت در دوران بارداری» «جراحی چاقی» نشست مدیر شبکه سلامت سیما و نمایندگان سازمان ها و نهاد های مرتبط با سلامت روان در آستانه هفته سلامت روان «تدابیر فصل پاییز از نگاه طب ایرانی» «جراحی چاقی» انواع سکته‌های مغزی بزرگداشت روز پزشک در شبکه سلامت «افسردگی در کودکان» «تب دنگی و پشه آئدس» «تبلیغات و واقعیت‌ها در دندانپزشکی» نگاهی به تاریخ شفاهی سازمان پزشکی قانونی در «اثر انگشت» «نقش تغذیه در مدیریت اعتیاد» استفاده از عینک های آفتابی استفاده از دهانشویه‌ها برنامه نامزدهای ریاست‌جمهوری در حوزه سلامت از قاب شبکه سلامت سیمای انتخابات و مناظره های تلویزیونی نشست مسئولین فدراسیون ورزش های ناشنوایان با قائم مقام و مدیر تامین برنامه شبکه سلامت سیما «صرع در سالمندان» نشست مدیر شبکه سلامت و سرپرست مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت . «عوامل موثر در ایجاد آرتروز زانو» «اثر انگشت» خیرین حوزه سلامت در قاب شبکه سلامت سیما «تازه‌های دندانپزشکی» پیام رئیس رسانه ملی در پی شهادت رئیس جمهور و همراهانش «رئیسی عزیز خستگی نمی‌شناخت» سنگ‌های کلیه و مجاری ادراری آغاز پخش فصل دوم برنامه «پا به ماه» از شبکه سلامت سیما «ورزش و روزه داری» پیام نوروزی به مناسبت آغاز سال ۱۴۰۳ «آداب سحر و افطار از دیدگاه طب سنتی ایرانی» زخم معده و روش‌های پیشگیری از آن پوکی استخوان و شکستگی استخوان لگن کم خونی در دوران بارداری پیشگیری و کنترل آسم شدید و مقاوم به درمان تکامل مغز در کودکان نشست مدیر شبکه سلامت سیما و معاون پرستاری وزارت بهداشت

نظرات

مانده : (1000) حرف