کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که تغذیه تا چه حد میتواند افراد را از جذب آلایندههای هوا مصون سازد؟، گفت: توصیه اول این است که افراد تردد کمتری داشته باشند و از مصرف سیگار و یا حتی محیطی که دود سیگار وجود دارد، دوری کنند. وی افزود: ماده غذایی خاصی برای مقاومت در برابر آلودگی هوا وجود ندارد و نیاز است: که فرد در طی سالها از الگوی غذایی مناسبی تبعیت کرده باشد.
این استاد دانشگاه گفت: الگوی غذایی پر از قند و چربی، نه تنها بدن را در برابر باکتریها و ویروسها مصون نمیسازد، بلکه برای سلامت عمومی فرد نیز خوب نیست. وی تاکید کرد: هرچه میزان غلظت خون بالاتر باشد، سطح آلایندههایی مانند: سرب و فلزات دو ظرفیتی در خون افزایش پیدا میکند، همچنین عواملی چون: مصرف کم آب و مایعات، خواب ناکافی،
افزایش هورمون کورتیزول به دنبال استرس، سیگار کشیدن و رژیمهای غذایی غنی از قندهای ساده و چربی، به تدریج غلظت خون افراد را افزایش میدهند. وی توصیه کرد: افراد بالغ، روزی ۲ لیتر آب مصرف کنند و در پاسخ به این سوال که چه کنیم تا غلظت آب در بدن ما بیشتر بماند؟ گفت: استفاده از یکسری از دانهها مانند: دانه چیا یا تخم شربتی، باعث نگه داشته شدن میزان بیشتری از آب در بدن میشود.
متین قنواتی تاکید کرد: مایعاتی مانند: نوشیدن چای و قهوه، جزو مصرف ۲ لیتر آب محسوب نمیشود و مصرف به تنهایی ۲ لیتر آب، جزو ضروریات روزهای آلودگی هواست.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال، که چه نخوریم تا مقاومت بدن ما افزایش یابد؟، گفت: رژیمهای غذایی غنی از چربی، اسیدهای چرب اشباع، روغنهای حیوانی، مصرف زیاد گوشت قرمز،کمبود مصرف میوه و سبزی، کمبود مصرف لبنیات و یا استفاده از محصولاتی مانند: کیک و انواع شیرینی جات همگی نکات منفی تغذیهای هستند، که مقاومت بدن را کم میکنند. وی در رابطه با میوه و سبزی گفت: هر کدام از میوهها با داشتن رنگهای خاص خود، حاوی ریز مغذیهای ویژه خود هستند، به طور مثال: میوه و سبزیجات قرمز رنگ مانند: فلفل قرمز و گوجه فرنگی سرشار از ویتامین C هستند. خانواده میوههای زرد و نارنجی پیش سازهای ویتامین A (بتا کاروان ها) را دارند،میوهها و سبزیجات سبز رنگ نیز حاوی ویتامینهای گروه B به خصوص B9 و B6 هستند.. وی افزود: ویتامینهای B, C, E سیستم دفاعی بدن را در شرایط مختلف افزایش میدهند.
این متخصص تغذیه تاکید کرد: در این روزها که هوا آلوده است، مصرف شیر و لبنیات را افزایش دهید، زیرا لبنیات دارای مقادیر قابل توجهی املاح کلسیم، منیزیم و پتاسیم است که در روده و دستگاه تنفسی بدن با جذب فلزات دو ظرفیتی مانند سرب، رقابت میکند و سرب را از بدن خارج میکند، ضمن اینکه نوشیدن شیر باعث میشود، مخاط دستگاه گوارش و تنفسی ما نرمتر شود که به دفع آلایندهها نیز کمک میکند.
میهمان برنامه یادآور شد: ویتامینE جزو آنتی اکسیدانهایی است که مقاومت بدن را افزایش میدهد، دانههای روغنی و حبوبات حاوی این ویتامین هستند. وی بهترین نوع دریافت ویتامینها را از طریق انواع و اقسام مواد غذایی دانست. همچنین امگا ۳ را از دیگر اسیدهای چرب مهم بدن دانست و تاکید کرد: اسیدهای چرب مضر بدن را کاهش دهید، تا درصد امگا ۳ در سطح سلولی افزایش پیدا کند، همچنین افزود منابع امگا ۳: غذاهای دریایی و ماهیهای چرب، گردو و روغن بذر کتان است. ( اگر فرد به این غذاها دسترسی نداشته باشد، میتواند طبق نظر پزشک از مکمل امگا ۳ استفاده کند)
برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ از شبکه سلامت سیما پخش میشود.