وی با بیان این مطلب که همه افراد در معرض آسیبهای شانه قرار دارند، افزود: بهترین حالت این است که: قبل از اینکه بیمار شویم، برای حفظ سلامتی و داشتن سبک زندگی سالم، با مراجعه به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، حرکات و ورزشهای صحیح اسکلتی عضلانی را آموزش ببینیم. تعداد زیادی از افراد ممکن است به ناهنجاریهای اسکلتی از جمله: چرخش ستون فقرات (اسکولیوز )، حالت قوز در شانهها (کیفوز) و یا افتادگی شانه راست و یا شانه چپ مبتلا باشند و متاسفانه از مشکلات اسکلتی خود مطلع نباشند.
میهمان برنامه توصیه کرد: بهتر است افراد به متخصصین طب فیزیکی مراجعه کنند و مورد ارزیابی کامل حالات بدنی خود قرار گیرند تا در صورت اختلالات احتمالی، از بروز مشکلات بعدی پیشگیری کنند. وی افزود: یکی از مهمترین آسیبهای شانه انجام دادن کارهای تکراری است، به طور مثال: انجام بازیهایی که با رایانه و یا گوشی همراه بصورت تکراری انجام میشود، با سایش مکرر مفاصل انگشتان دست و شانه ها همراه خواهد بود.(در داخل بدن یک سری بالشتکهایی در زیر تاندونها قرار دارند که به آنها بورس میگوییم، وقتی کارهای تکراری انجام میدهیم، بورس دچار التهاب میشود و درد ایجاد میکند، که به این حالت بورسیت گفته میشود)
این استاد دانشگاه تأکید کرد: از انجام کارهای تکراری پرهیز کنید، اگر قرار است کاری را به طور متناوب انجام دهید، حتما پس از ۲۰ دقیقه بلند شوید و به کار دیگری بپردازید. وی افزود: مفصل شانه آزادترین مفصل بدن است که دامنه حرکت زیادی دارد، اگر عضلات اطراف شانه قوی باشند، تاندونها و بورسهای اطراف آن دچار مشکل نخواهند شد،بنابراین انجام ورزشهای قدرتی برای عضلات شانه بسیار کمک کننده خواهد بود.
وی در پاسخ به این سوال که برای کار با وزنه، چه اندازه هایی را توصیه میکنید؟، گفت: این کار باید از وزنههای سبک شروع شود. استفاده از وزنههای سنگین که خارج از توان بدنی فرد باشد، کار صحیحی نیست. وزنه ای که بتواند ۱۰ بار و هر بار با یک نیروی مساوی زده شود، وزنه مناسب آن فرد خواهد بود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: بهداشت خواب و استفاده از بالش و تشک مناسب، باعث ریتم هماهنگ گردن و شانه میشود که در سلامت این دو عضو نقش مؤثری دارد. وی افزود: بالش باید قوام متوسط رو به سفتی داشته باشد (بالش با الیاف نرم مناسب نیست) بطوری که وقتی سر بر روی آن گذاشته میشود، فاصله بین گودی گردن تا سرشانه را پر کند، یعنی سر در راستای بدن قرار گیرد و صاف باشد. وی افزود: متاسفانه امروزه خوشخوابها استاندارد نیستند و همان تشکهای قدیمی که ۱۰ سانت پهنا داشتند و باعث حفظ انحنای ستون فقرات میشدند، بسیار مناسب تر بودند. وی خوابیدن به پهلو با زانوی خم، بطوری که یک بالش کوچک بین زانوها قرار داشته باشد را بهترین حالت برای حفظ انحنای طبیعی ستون فقرات دانست.
کارشناس برنامه ادامه داد: رانندگی بیشتر از ۴۵ دقیقه به شدت آسیب زاست و توصیه میشود، بیش از ۴۵ دقیقه رانندگی نکنید. رانندگی برای مفصل زانوها، مهره های تحتانی کمر و در صورت چرخش های مکرر گردن، برای مفصل گردن و شانه نیز آسیب زاست.وی همچنین در خصوص گردنبند های طبی ( کلارهای گردنی) گفت: حتی برای بیماران استفاده بیش از ۳ روز آن توصیه نمیشود، زیرا باعث ضعیف شدن سریع عضلات گردنی و بیرون زدگی دیسک گردنی میشود.
وی در پاسخ به این سوال که بهترین کیف قابل حمل، چه نوع کیفی است؟، گفت: بهترین کیف، کوله ای است که با هر دو بند بسته شود و کل وزن بدن بیشتر از ۱۰ درصد وزن بدن نباشد، تا فشار زیادی به ستون فقرات وارد نکند.( قرار دادن کیف بصورت اوریپ بر روی شانه نیز اشتباه است)
میهمان برنامه ادامه داد: متاسفانه بعد از ۳۵ سالگی مفاصل دچار فرآیند پیری میشوند: آب خود را از دست میدهند که باعث کاهش خاصیت الاستیسیتی مفصل میشود و فرد را در معرض آسیب قرار میدهد.
این استاد دانشگاه به افرادی که به محض گرفتگی عضله گردن، شانه، کمرو....، درخواست تزریق آمپول متاکاربامول یا کورتون دارند، گفت: عضلات در حالت حمایت از بدن قرار دارند و با تزریق شل کننده عضلانی، شل میشوند که در معرض خطر بیشتری قرار میگیریم، همچنین با تزریق کورتون و کاهش التهاب، درد کاهش میابد و فرد به امید بهبودی به کارهای قبلی ادامه میدهد، اما متاسفانه در زمان کوتاهتری با عوارض شدیدتری مواجه خواهد شد.
وی در خصوص افرادی که برای صحبت کردن، موبایل را بین شانه و گردن خود قرار میدهند، هشدار داد: این یکی از بدترین عادتهاست، که باعث آسیب دیدن عضلات این منطقه میشود که بعد از مدتی عضله کوتاه میشود و به یک سمت کشش پیدا میکند. وقتی فیبر عضله کوتاه میشود، یک نقاط
ماشهای در آن ایجاد میشود که پیام هایی را به نخاع میفرستد که باعث درد مداوم آن عضله خواهد شد.
میهمان برنامه ادامه داد: شانه یخ زده به دنبال یک درد مزمن در شانه اتفاق میافتد، دامنه حرکتی این افراد محدود میشود، که متاسفانه محدودیت حرکتی دائمی را به دنبال خواهد داشت. وی افزود: شانه یخ زده درمان سختی دارد و در مبتلایان به بیماریهای زمینهای از جمله: دیابت و کم کاری تیروئید و همچنین سابقه ضربه به شانه، افراد را سریعتر در معرض این بیماری قرار میدهد.
وی در آخر توصیه کرد: از انجام کارهای تکراری با مفصل شانه اجتناب کنید و ورزشهایی که دامنه حرکتی، قدرتی و چرخشی شانه را افزایش میدهد، بطور مرتب انجام دهید.
برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ از شبکه سلامت سیما پخش میشود.