کارشناس برنامه با بیان این مطلب که هیچ علمی به اندازه علم تغذیه بر سلامت افراد اثرگذار نیست، گفت: تغذیه نقش کلیدی در پیشگیری از اعتیاد دارد. وی افزود: وقتی ویتامین های گروه B در بدن فرد کم باشد انرژی مغزی کاهش مییابد و فرد به طور ناخودآگاه به دنبال انرژی میگردد که متاسفانه در بعضی افراد میتواند انرژی نهفته در یک ماده مخدر باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: در افرادی که به سمت مواد مخدر میروند، الگوی غذایی تغییر میکند و اغلب این افراد به سمت خوردن شیرینی، نبات، نوشابه و....، میروند، که باعث دریافت بیشتر قندهای ساده و به دنبال آن کاهش ویتامینهای گروه B از جمله: تیامین، نیاسین، VitB6و اسید فولیک میشود.
میهمان برنامه ادامه داد: با کاهش ویتامینهای گروه B در بدن، متابولیسم کاهش میابد، همچنین وقتی این ویتامینها در مغز کم میشوند، تمایل فرد را به مصرف مواد مخدر بیشتر میکند. همچنین افزود: باکتریهای روده یک فرد معتاد با باکتری های روده افراد سالم تفاوت دارد، این تفاوت باعث میشود: مخاط گوارشی این افراد توانایی جلوگیری از ورود مواد مضر به داخل خون را نداشته باشند، در نتیجه بسیاری از این مواد مضر وارد خون میشوند و با ایجاد سیستم التهابی در بدن و همچنین مختل کردن سیستم ایمنی و سیستم عصبی فرد، تمایل مجدد فرد به مصرف مواد مخدر را ایجاد میکند.
کوروش جعفریان گفت: مطالعات نشان میدهد: اگر بر روی باکتریهای روده این افراد کار شود و با مصرف کمتر قندهای ساده، چربیهای اشباع و چربیهای ترانس و همچنین عدم غذاهای فرآوری شده، میتوان باعث سلامت باکتریهای روده این افراد شد. متاسفانه امروزه بسیاری از غذاها حاوی آنتی بیوتیک میباشند، (گوشت پرندگان از جمله مرغ) این آنتی بیوتیکها نیز باکتریهای روده را مختل میکنند. مصرف بیرویه آنتی بیوتیکها توسط خود فرد و همچنین داشتن استرس زیاد نیز با اختلال کار باکتریهای روده همراه است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: علم به دنبال این است که با تغییر الگوی غذایی افراد، مانند مصرف انواع غذاهای تخمیری، فیبر و ویتامینها، این باکتریها را به روده بازگرداند.وی افزود: دو هورمون دوپامین ( ایجادحس لذت) و سروتونین ( ایجادحس آرامش) از مغز ترشح میشوند، اگر میزان این دو هورمون تعادل نداشته باشد، رفتارهای فرد عوض میشود. متاسفانه مصرف کنندگان مواد مخدر نمیتوانند به خوبی هورمون سروتونین تولید کنند بنابراین سعی میکنند با مصرف مواد مخدر، سطح دوپامین مغز که باعث نشاط و حالت سرخوشی میشود را بالا ببرند.
کوروش جعفریان ادامه داد: به دلیل مصرف بیشتر قندهای ساده و مصرف کمتر پروتئین توسط افراد معتاد، سنتز پروتیین بخوبی انجام نمیشود، وی به افرادی که در خانواده فرد معتاد دارند توصیه کرد: پروتئینهای گیاهی را در غذای این افراد بالا ببرید و در برنامه غذایی آنها حتمآ از تخم مرغ استفاده کنند.
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که چرا بسیاری از افرادی که مواد مخدر را کنار میگذارند از کافئین استفاده میکنند؟، گفت:متاسفانه مصرف زیاد کافئین نیز نوعی اعتیاد است، در این ماده ترکیباتی وجود دارد که باعث استرس میشود و فرد را دچار خستگی میکند. وی توصیه کرد: در غذای روزانه این افراد باید به میزان مناسبی از امگا ۳ و امگا ۶ وجود داشته باشد. اغلب روغنهای موجود در بازار حاوی امگا ۶ هستند، اما برای دریافت مناسب امگا ۳ باید از غذاهایی مانند: ماهی، گردو، بذر کتان، دانه چیا و دانه خرفه که منبع غنی از امگا ۳ هستند، استفاده کرد.
برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ از شبکه سلامت سیما پخش میشود.