اپلیکیشن شبکه سلامت
دریافت نسخه اندروید

مشاهده خبر

شنبه 19 آبان 1403

«بیماریهای خونریزی دهنده در کودکان»

در برنامه مادرکودک شبکه سلامت سیما نادر ممتازمنش فوق تخصص آنکولوژی اطفال و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص «بیماریهای خونریزی دهنده در کودکان» به بحث و گفتگو پرداخت.

0

 

وی با بیان این مطلب که وقتی دست ما می برد، دچار خونریزی میشود و بعد از چند دقیقه بند میآید، که علت آن ایجاد لخته ای است که مانند چسب محل خونریزی را ترمیم میکند. وی افزود: عوامل مختلفی در فرآیند لخته شدن خون دخالت دارند، از جمله: پلاکت ها و یکسری پروتئین هایی که فاکتورهای انعقادی نام دارند و بر حسب زمان کشف آنها از ۱ تا ۱۳ نامگذاری شده اند، این عوامل دست به دست هم می‌دهند و باعث ایجاد لخته میشوند. اگر یکی از این عوامل و یا فاکتورها دچار کمبود و یا نقص باشند، باعث دیر بند آمدن خون می‌شوند که گفته میشود: این فرد دچار بیماری خونریزی دهنده است.
وی در پاسخ به این سؤال که علت بروز اینگونه بیماریها چیست؟، گفت: خیلی از موارد ژنتیکی است و در اندک مواردی نیز میتواند اکتسابی باشد، در مورد بیماری هموفیلی بیماری ژنتیکی است. وی سن شیوع بیماری را متفاوت دانست: بطور مثال در بیماریITP ( بیماری خونریزی دهنده که با لکه های پوستی خود را نشان میدهد) که بیماری اکتسابی است، معمولا در ۲ الی ۴ سالگی شیوع دارد. وی در خصوص بیماریهای خونریزی دهنده ارثی گفت: علائم از بدو تولد شروع میشود.
وی ادامه داد: خوشبختانه بیماریهای خونریزی دهنده ارثی، بیماری های شایعی نیستند اما در صورت سابقه خانوادگی مثبت، انجام غربالگری ضرورت دارد. وی از بیماری هموفیلی به عنوان مهمترین و شایعترین بیماریهای خونریزی دهنده نام برد که به دو دسته هموفیلی نوع A ( کمبود فاکتور ۸) و هموفیلی نوع B ( کمبود فاکتور۹ ) تقسیم بندی میشوند که متاسفانه این دو دسته از شدیدترین بیماریهای خونریزی دهنده کودکان محسوب میشوند.

این استاد دانشگاه یاد آور شد: اگر در کودک خونریزی های مکرر اتفاق افتاد و یا شدت و مدت خونریزی زیاد بود، باید از نظر بیماری هموفیلی کنترل شود. وی افزود: هموفیلی بیشتر در پسرها دیده میشود ( بیماری هموفیلی وابسته به جنس است و بر روی کرومزوم X قرار دارد) و دخترها معمولا حامل بیماری هستند. همچنین به مبتلایان به این بیماری یادآور شد: موقع ازدواج به این مسئله توجه داشته باشید، که تشخیص قبل از تولد امکان پذیر است و انجام مشاوره ژنتیک قبل از بارداری را به این افراد توصیه کرد.
وی در پاسخ به این سؤال که والدین با دیدن چه علائمی به ابتلاء فرزندشان شک کنند؟، گفت: مطمئنا شرح حال کامل پزشک، بسیار کمک کننده است، بطور مثال: خونریزی های طول کشنده بینی ( بیش از ۱۰ دقیقه طول بکشد و یا موقع مسواک زدن، خونریزی پیدا کند) میتواند این حدس را ایجاد کند که با انجام آزمایش خون تشخیص قطعی داده میشود. وی افزود: خون دماغی که علت واضحی دارد و مثلاً به دنبال خشکی مخاط و یا فشار خون بالا اتفاق بیافتد، نیاز به پیگیری بیماریهای انعقادی خون ندارد.

وی تاکید کرد: این تصور غلط است: که موقع خون دماغ سر را به عقب برگردانید، زیرا باعث ورود خون به دستگاه گوارش میشود، بهترین راه این است که محل خونریزی را فشار دهید و سر را به جلو خم کنید. وی همچنین افزود: انجام منظم ورزشهایی مانند: شنا و پیاده روی (ضرورت افزایش قدرت عضلات)، استفاده مرتب از مسواک و نخ دندان و پرهیز از ضربه و دوری از اجسام تیز را برای مبتلایان به این بیماری ضروری دانست.( انجام ورزش‌هایی مانند: فوتبال و ورزشهای رزمی که با احتمال ضربه همراه است، توصیه نمی شود)

آخرین اخبار

«درد گردن و شانه» «بیماریهای خونریزی دهنده در کودکان» «ورزش و سلامت قلب» «لک‌های صورت در دوران بارداری» «جراحی چاقی» نشست مدیر شبکه سلامت سیما و نمایندگان سازمان ها و نهاد های مرتبط با سلامت روان در آستانه هفته سلامت روان «تدابیر فصل پاییز از نگاه طب ایرانی» «جراحی چاقی» انواع سکته‌های مغزی بزرگداشت روز پزشک در شبکه سلامت «افسردگی در کودکان» «تب دنگی و پشه آئدس» «تبلیغات و واقعیت‌ها در دندانپزشکی» نگاهی به تاریخ شفاهی سازمان پزشکی قانونی در «اثر انگشت» «نقش تغذیه در مدیریت اعتیاد» استفاده از عینک های آفتابی استفاده از دهانشویه‌ها برنامه نامزدهای ریاست‌جمهوری در حوزه سلامت از قاب شبکه سلامت سیمای انتخابات و مناظره های تلویزیونی نشست مسئولین فدراسیون ورزش های ناشنوایان با قائم مقام و مدیر تامین برنامه شبکه سلامت سیما «صرع در سالمندان» نشست مدیر شبکه سلامت و سرپرست مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت . «عوامل موثر در ایجاد آرتروز زانو» «اثر انگشت» خیرین حوزه سلامت در قاب شبکه سلامت سیما «تازه‌های دندانپزشکی» پیام رئیس رسانه ملی در پی شهادت رئیس جمهور و همراهانش «رئیسی عزیز خستگی نمی‌شناخت» سنگ‌های کلیه و مجاری ادراری آغاز پخش فصل دوم برنامه «پا به ماه» از شبکه سلامت سیما «ورزش و روزه داری» پیام نوروزی به مناسبت آغاز سال ۱۴۰۳ «آداب سحر و افطار از دیدگاه طب سنتی ایرانی» زخم معده و روش‌های پیشگیری از آن پوکی استخوان و شکستگی استخوان لگن کم خونی در دوران بارداری پیشگیری و کنترل آسم شدید و مقاوم به درمان تکامل مغز در کودکان نشست مدیر شبکه سلامت سیما و معاون پرستاری وزارت بهداشت سوء هاضمه و میکروب «جام‌جم» از برنامه روی آنتن شبکه سلامت گزارش می‌دهد انحراف ستون فقرات «مضرات خود درمانی در بیماری‌های گوارشی» یبوست و راه‌های پیشگیری از آن تغذیه با شیر مادر «سیروز کبدی» «ترشحات پشت حلق» حضور تیم فوتسال شبکه سلامت سیما در جام مدافعان سلامت استان تهران «درمان‌های جایگزین جراحی پروستات» ویژه برنامه انتخاباتی «سپیدِ قانون» از شبکه سلامت

نظرات

مانده : (1000) حرف