وی با بیان این مطلب که وقتی دست ما می برد، دچار خونریزی میشود و بعد از چند دقیقه بند میآید، که علت آن ایجاد لخته ای است که مانند چسب محل خونریزی را ترمیم میکند. وی افزود: عوامل مختلفی در فرآیند لخته شدن خون دخالت دارند، از جمله: پلاکت ها و یکسری پروتئین هایی که فاکتورهای انعقادی نام دارند و بر حسب زمان کشف آنها از ۱ تا ۱۳ نامگذاری شده اند، این عوامل دست به دست هم میدهند و باعث ایجاد لخته میشوند. اگر یکی از این عوامل و یا فاکتورها دچار کمبود و یا نقص باشند، باعث دیر بند آمدن خون میشوند که گفته میشود: این فرد دچار بیماری خونریزی دهنده است.
وی در پاسخ به این سؤال که علت بروز اینگونه بیماریها چیست؟، گفت: خیلی از موارد ژنتیکی است و در اندک مواردی نیز میتواند اکتسابی باشد، در مورد بیماری هموفیلی بیماری ژنتیکی است. وی سن شیوع بیماری را متفاوت دانست: بطور مثال در بیماریITP ( بیماری خونریزی دهنده که با لکه های پوستی خود را نشان میدهد) که بیماری اکتسابی است، معمولا در ۲ الی ۴ سالگی شیوع دارد. وی در خصوص بیماریهای خونریزی دهنده ارثی گفت: علائم از بدو تولد شروع میشود.
وی ادامه داد: خوشبختانه بیماریهای خونریزی دهنده ارثی، بیماری های شایعی نیستند اما در صورت سابقه خانوادگی مثبت، انجام غربالگری ضرورت دارد. وی از بیماری هموفیلی به عنوان مهمترین و شایعترین بیماریهای خونریزی دهنده نام برد که به دو دسته هموفیلی نوع A ( کمبود فاکتور ۸) و هموفیلی نوع B ( کمبود فاکتور۹ ) تقسیم بندی میشوند که متاسفانه این دو دسته از شدیدترین بیماریهای خونریزی دهنده کودکان محسوب میشوند.
این استاد دانشگاه یاد آور شد: اگر در کودک خونریزی های مکرر اتفاق افتاد و یا شدت و مدت خونریزی زیاد بود، باید از نظر بیماری هموفیلی کنترل شود. وی افزود: هموفیلی بیشتر در پسرها دیده میشود ( بیماری هموفیلی وابسته به جنس است و بر روی کرومزوم X قرار دارد) و دخترها معمولا حامل بیماری هستند. همچنین به مبتلایان به این بیماری یادآور شد: موقع ازدواج به این مسئله توجه داشته باشید، که تشخیص قبل از تولد امکان پذیر است و انجام مشاوره ژنتیک قبل از بارداری را به این افراد توصیه کرد.
وی در پاسخ به این سؤال که والدین با دیدن چه علائمی به ابتلاء فرزندشان شک کنند؟، گفت: مطمئنا شرح حال کامل پزشک، بسیار کمک کننده است، بطور مثال: خونریزی های طول کشنده بینی ( بیش از ۱۰ دقیقه طول بکشد و یا موقع مسواک زدن، خونریزی پیدا کند) میتواند این حدس را ایجاد کند که با انجام آزمایش خون تشخیص قطعی داده میشود. وی افزود: خون دماغی که علت واضحی دارد و مثلاً به دنبال خشکی مخاط و یا فشار خون بالا اتفاق بیافتد، نیاز به پیگیری بیماریهای انعقادی خون ندارد.
وی تاکید کرد: این تصور غلط است: که موقع خون دماغ سر را به عقب برگردانید، زیرا باعث ورود خون به دستگاه گوارش میشود، بهترین راه این است که محل خونریزی را فشار دهید و سر را به جلو خم کنید. وی همچنین افزود: انجام منظم ورزشهایی مانند: شنا و پیاده روی (ضرورت افزایش قدرت عضلات)، استفاده مرتب از مسواک و نخ دندان و پرهیز از ضربه و دوری از اجسام تیز را برای مبتلایان به این بیماری ضروری دانست.( انجام ورزشهایی مانند: فوتبال و ورزشهای رزمی که با احتمال ضربه همراه است، توصیه نمی شود)