وی با بیان این مطلب که آرتروز بیماری تخریبی و فرسایشی غضروفهاست، گفت: غضروف بافتی است که دو انتها و ابتدای استخوانها قرار میگیرد و مفصل را تشکیل میدهد. نقش غضروفها پیشگیری از اصطکاک و تسهیل حرکت دو استخوان بر روی یکدیگر است.
کارشناس برنامه ادامه داد: غضروف نیز مانند دیگر بافتهای بدن فرسوده و تخریب میشود، عواملی نیز این تخریب را تشدید میکنند. پس از تخریب غضروفها، به آن استئوآرتریت و یا آرتروز میگوییم.
وی در پاسخ به این سوال که چه عواملی تخریب غضروفها ( آرتروز) را تشدید میکند؟، گفت: علت اصلی ابتلا به آرتروز افزایش سن است، بنابراین همه افراد به آرتروز مبتلا میشوند. شیوع آرتروز در خانمها سه برابر شیوع آن در مردان است. (بارداری، تغییرات هورمونی و چاقی، علت شیوع بیشتر آرتروز در خانمهاست) پس از ۵۰ سالگی به دلیل یائسگی، شیوع آرتروز مجدداً در خانم ها بیشتر میشود.
شاه رضایی ادامه داد: توقع داریم بالای ۵۰ سال با آرتروز مواجه شویم، اما متاسفانه سن ابتلا به آرتروز کاهش یافته و به حدود ۳۰ الی ۳۵ سال رسیده است، بنابراین به این نتیجه میرسیم: عوامل دیگری به غیر از سن در بروز آرتروز موثر است. وی از نژاد، ژنتیک، تغذیه نامناسب و عدم تحرک که باعث بروز چاقی میشود، در ابتلای زودتر به آرتروز نام برد.
این استاد دانشگاه گفت: خصوصیت آرتروز، تحلیل غضروفهاست. این تحلیل وقتی به استخوانها میرسد، سایش ایجاد میکند و با حرکت استخوانها بر روی هم، باعث ایجاد درد در فرد میشود. وی ادامه داد: در صورت ابتلاء فرد چاق به آرتروز زانو ، نیاز است که تحت نظر متخصص تغذیه، رژیم مناسب لاغری گرفته شود، زیرا تحرک و پیادهروی در افراد چاق، تخریب غضروفی بیشتری را به دنبال خواهد داشت.
میهمان برنامه در پاسخ به این سوال که راه و روش مراقبت از زانوها چیست؟ و چگونه میتوان روند آرتروز را به تعویق انداخت؟، گفت: جلوی ابتلاء به آرتروز را نمیتوان گرفت و تنها باید شیب تخریب را کاهش داد. وی افزود: تنها راه، داشتن سبک زندگی سالم است، به طور مثال: افراد باید در محل کار و زندگی پشت میز و صندلی بنشینند تا مجبور نباشند چهار زانو و یا دو زانو بر روی زمین بنشینند. همچنین به جای توالت ایرانی از توالتهای فرنگی استفاده کنند.
شاه رضایی در پاسخ به این سوال که تغذیه غضروفها چگونه انجام میشود و آیا داروهای غضروف ساز در برطرف کردن آرتروز موثرند؟، گفت: بافت غضروفی بدن خونرسانی ندارد و تغذیه از طریق عروق خونی انجام نمیشود، غضروفها تنها از طریق مایع داخل مفصل تغذیه میشوند و این تغذیه تنها در هنگام حرکت امکانپذیر است. بنابراین بیحرکتی زانوها ( نشستن بر روی زمین، رانندگی طولانی مدت و.... )، باعث مختل شدن تغذیه غضروف میشود.
وی همچنین ادامه داد: ترمیم غضروف بسیار سخت است و داروهای غضروف ساز، تنها امکان کاهش درد را فراهم میآورند. وی از درد به عنوان اصلیترین شکایت آرتروز نام برد و خشکی مفاصل، سر و صدای مفصل و محدودیت حرکت مفاصل را، از دیگر علامتهای بیماری آرتروز دانست.