اپلیکیشن شبکه سلامت
دریافت نسخه اندروید

مشاهده خبر

یک شنبه 30 اردیبهشت 1403

سنگ‌های کلیه و مجاری ادراری

در برنامه ضربان شبکه سلامت سیما محمدرضا نوروزی جراح کلیه و مجاری ادراری و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص سنگ‌های کلیه و مجاری ادراری به بحث و گفتگو پرداخت.

0

کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که رایج‌ترین سنگ‌های کلیه از چه نوعی هستند و چگونه به وجود می‌آیند؟، گفت: سنگ کلیه شایع‌ترین بیماری دستگاه ادراری است، هسته سنگ‌ها معمولاً از مواد معدنی به خصوص کلسیم و ترکیب آنها با اگزالات و دیگر مواد است.
وی در پاسخ به این سؤال که علت سنگ سازی در کلیه ها چیست؟، گفت:: علت اصلی سنگ سازی در افراد و حتی علت سنگ سازی تنها در یک کلیه فرد، هنوز مشخص نیست، اما آنچه مسلم است: ترکیب مواد معدنی بخصوص کلسیم با اگزالات و کلسیم با فسفات، کریستال‌هایی تولید می‌کنند که هسته اولیه سنگ ها را تشکیل می‌دهند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: کریستال‌های تولید شده، در مسیر دفع مواد زائد از بدن (ادرار، مدفوع وتعریق) خارج میشوند، در صورتی که این مواد دفعی غلظت زیادی داشته باشند، اشباع می‌شوند، درنتیجه کریستال‌هایی ایجاد شده به هم متصل و بزرگتر میشوند و ایجاد سنگ میکنند. وی به افرادی که کلیه‌های سنگ ساز دارند، توصیه کرد: مایعات بیشتری مصرف کنند، زیرا حجم مایعات بیشتر باعث می‌شود (قبل از اتصال این مواد به یکدیگر و تولید سنگ) این مواد از بدن خارج شوند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با تاکید بر این نکته که «نمک مهمترین عامل ایجاد سنگ‌های ادراری است» به افرادی که کلیه سنگ ساز دارند، توصیه کرد: در مصرف نمک محدودیت جدی داشته باشند.
وی یادآور شد: هرگز افراد را از خوردن شیر و لبنیات منع نمی‌کنیم، زیرا بدن توانایی ایجاد برقراری تعادل در مصرف آنها را دارد. وی افزود: اگر میزان کلسیم در خون کاهش یابد بدن برای برطرف کردن نیاز خود، از کلسیم استخوان‌ها استفاده می‌کند که باعث پوکی استخوان می‌شود، بنابراین در رژیم غذایی افراد دارای کلیه سنگ ساز، حتما باید مواد غذایی حاوی کلسیم، بخصوص انواع لبنیات، وجود داشته باشد‌.
این متخصص اورولوژی ادامه داد: سنگ‌ها معمولاً با حرکت در مسیر مجاری ادراری، دردهای شدیدی ایجاد می‌کنند، این دردها معمولاً کولیکی هستند و بسته به میزان انسدادی که در مسیر ایجاد می‌کنند، شدت متفاوتی خواهند داشت. درد معمولاً در پهلوها احساس می‌شود و با حرکت به سمت مجرای خروج ادرار، این درد ها به ناحیه تناسلی منتقل میشود.
نوروزی در آخر یادآور شد: اندازه سنگ‌ها در دفع آنها تاثیرگذار است، زیرا قطر لوله های ادراری بسیار کوچک است و در صورت بزرگ بودن قطر سنگ, نیاز به انجام سنگ شکنی خواهد بود.

آخرین اخبار

«درد گردن و شانه» «بیماریهای خونریزی دهنده در کودکان» «ورزش و سلامت قلب» «لک‌های صورت در دوران بارداری» «جراحی چاقی» نشست مدیر شبکه سلامت سیما و نمایندگان سازمان ها و نهاد های مرتبط با سلامت روان در آستانه هفته سلامت روان «تدابیر فصل پاییز از نگاه طب ایرانی» «جراحی چاقی» انواع سکته‌های مغزی بزرگداشت روز پزشک در شبکه سلامت «افسردگی در کودکان» «تب دنگی و پشه آئدس» «تبلیغات و واقعیت‌ها در دندانپزشکی» نگاهی به تاریخ شفاهی سازمان پزشکی قانونی در «اثر انگشت» «نقش تغذیه در مدیریت اعتیاد» استفاده از عینک های آفتابی استفاده از دهانشویه‌ها برنامه نامزدهای ریاست‌جمهوری در حوزه سلامت از قاب شبکه سلامت سیمای انتخابات و مناظره های تلویزیونی نشست مسئولین فدراسیون ورزش های ناشنوایان با قائم مقام و مدیر تامین برنامه شبکه سلامت سیما «صرع در سالمندان» نشست مدیر شبکه سلامت و سرپرست مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت . «عوامل موثر در ایجاد آرتروز زانو» «اثر انگشت» خیرین حوزه سلامت در قاب شبکه سلامت سیما «تازه‌های دندانپزشکی» پیام رئیس رسانه ملی در پی شهادت رئیس جمهور و همراهانش «رئیسی عزیز خستگی نمی‌شناخت» سنگ‌های کلیه و مجاری ادراری آغاز پخش فصل دوم برنامه «پا به ماه» از شبکه سلامت سیما «ورزش و روزه داری» پیام نوروزی به مناسبت آغاز سال ۱۴۰۳ «آداب سحر و افطار از دیدگاه طب سنتی ایرانی» زخم معده و روش‌های پیشگیری از آن پوکی استخوان و شکستگی استخوان لگن کم خونی در دوران بارداری پیشگیری و کنترل آسم شدید و مقاوم به درمان تکامل مغز در کودکان نشست مدیر شبکه سلامت سیما و معاون پرستاری وزارت بهداشت سوء هاضمه و میکروب «جام‌جم» از برنامه روی آنتن شبکه سلامت گزارش می‌دهد انحراف ستون فقرات «مضرات خود درمانی در بیماری‌های گوارشی» یبوست و راه‌های پیشگیری از آن تغذیه با شیر مادر «سیروز کبدی» «ترشحات پشت حلق» حضور تیم فوتسال شبکه سلامت سیما در جام مدافعان سلامت استان تهران «درمان‌های جایگزین جراحی پروستات» ویژه برنامه انتخاباتی «سپیدِ قانون» از شبکه سلامت

نظرات

مانده : (1000) حرف