کارشناس برنامه بابیان این مطلب که حرکات ورزشی به دو دسته: ورزشهای هوازی و مقاومتی تقسیم بندی میشوند، افزود: در ورزشهای مقاومتی مانند: وزنه برداری و کشتی، میزان جابجایی عضله نسبت به مسافتی که طی میشود کمتر است، اما ورزشهایی که حرکت در آن بیشتر باشد مانند: دومیدانی، شنا، دوچرخه سواری و پیادهروی ورزشهای هوازی یا ایزوتونیک نامیده میشوند.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: ورزش صحیح تنها به انجام دادن مطلق یک نوع از آن ورزشها، محدود نمیشود و باید شامل انجام توام هر دو دسته ورزشهای هوازی و مقاومتی باشد. بررسیها نشان داده است: تلفیقی از ورزشهای مقاومتی و هوازی برای همه افراد حتی بیماران قلبی، مناسب تر از انجام تنها یک نوع از این ورزشهاست.( افراط و تفریط در هر کدام از این دو نوع ورزش مناسب نیست)
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که انجام حرکات ورزشی برای سلامت قلب چه ضرورتی دارد؟، گفت: برای مهیا شدن در انجام فعالیتهای روزانه، افراد ملزم به انجام یک سری از فعالیتهای بدنی هستند که جریان خون در بدن را تحت شرایط مناسبی قرار دهد.
وی ادامه داد: سادهترین تفسیر از ورزش این است که نیاز بدن به اکسیژن بالاتر میرود و این قلب است که با افزایش تعداد ضربان قلب و افزایش برون ده قلب در هر انقباض، نیاز بیشتر بدن به اکسیژن را مرتفع میسازد تا اکسیژن بیشتری به عضلات برساند.
مسعود قاسمی گفت: در هنگام ورزش، اعضای دیگر بدن نیز به افزایش جریان خون در عضلات کمک میکنند، به طور مثال: رودهها آب را در فضای بین بافتی خود محبوس میکنند تا خون غلیظتر و تراکم گلبولهای قرمز بیشتر شود. همچنین کلیه، طحال و حتی مغز نیز به عضلات بدن خون میفرستند تا نیاز به اکسیژن در عضلات را مرتفع کنند. با این اوصاف در فردی که آمادگی ورزشی ندارد و مکانیزم بدنش تنها برای فعالیتهای عادی روزانه تنظیم شده است، با انجام فعالیت ورزشی دچار مشکل میشود.
میهمان برنامه افزود: در هنگام فعالیت بدنی، افزایش میزان اسیلاکتیک خون و همچنین نیاز به دفع بیشتر دی اکسیدکربن کربن از خون، نیازمند هماهنگی کلیه اعضای بدن است که خوشبختانه در ورزشکاران حرفه ای بخوبی اتفاق می افتد. همچنین به دنبال افزایش ضخامت عضله قلب که با کاهش ضربان قلب نیز همراه است، منجر به افزایش برون ده قلب میشود.
وی در پاسخ به این سؤال که میزان و شدت ورزش به چه فاکتورهایی بستگی دارد؟ گفت: سن از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر نوع و شدت ورزش است. ( تصلب شرائین با افزایش سن امری غیرقابل اجتناب است)همچنین ابتلا به بیماریهای زمینه ای از جمله: دیابت (که معمولا علائم مشکلات قلبی در این بیماران دیرتر بروز میکد) از جمله عوامل تاثیرگذار بر انتخاب نوع و شدت ورزش است.( محدودیت ها بر اساس شرایط فرد و سیر درمان بیماری متفاوت خواهد بود)
وی در آخر تاکید کرد: در افراد مبتلا به بیماریهای زمینه ای، فعالیت های ورزشی باید به تناسب سن و حساب شده باشد.
برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ از شبکه سلامت سیما پخش میشود.