اپلیکیشن شبکه سلامت
دریافت نسخه اندروید

مشاهده خبر

سه شنبه 27 شهریور 1403

«تدابیر فصل پاییز از نگاه طب ایرانی»

در برنامه ضربان شبکه سلامت سیما محمود خدادوست متخصص طب سنتی و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در خصوص«تدابیر فصل پاییز از نگاه طب ایرانی» به بحث و گفتگو پرداخت.

0

وی با بیان این مطلب که یکی از چالش‌های جدی در به خطر افتادن سلامت افراد در فصل پاییز، تغییر آب و هوا در بامدادان، میانه روز و شامگاهان است، افزود: بامدادان و شامگاهان با هوای سرد و در میانه روز با هوای گرم روبرو هستیم، این اختلاف دما در طول شبانه روز، باعث بروز بسیاری از بیماری‌ها از جمله سرماخوردگی می‌شود. همچنین گفت: یکی از توصیه‌های طب ایرانی، پرهیز از قرار گرفتن در این اختلاف دماست، و باید با انجام احتیاطات لازم، بدن خود را از هوای سرد صبحگاهی و شامگاهی بپوشانیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: از نظر طب ایرانی، فصل‌ها نیز دارای مزاج هستند و مزاج فصل پاییز، سرد و خشک است که مخالف مزاج حرارت غریزی بدن انسان‌هاست. خون و حرارت غریزی انسان‌ها «گرم و تر» است و قرار گرفتن در فصل پاییز که مزاجی مخالف طبع انسان دارد، شرایط مطلوبی را برای افراد ایجاد نمی‌کند. همچنین گفت: طبیعتاً افرادی که دارای مزاج سرد و خشک هستند و یا سوء مزاج سودایی و سرد و خشک دارند، در این فصل، استعداد ابتلا بیشتری به برخی از بیماری‌های سودایی و سرد و خشک را دارند.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که افراد در فصل پاییز، با داشتن چه نوع مزاجی شرایط بهتری دارند؟، گفت: افراد دارای مزاج گرم و تر در این فصل حال بهتری دارند. همچنین گفت: در فصل پاییز بیماریهایی همچون: خشکی پوست، اگزما، آسم و آلرژی، بیماری‌های مفاصل و...، شیوع بیشتری دارند که برای جلوگیری از ابتلا به این نوع بیماریها، تدابیر و توصیه های در طب ایرانی وجود دارد.
خدادوست در پاسخ به این سوال ه آیا صحت دارد که بیماری‌های روحی در این فصل احتمال شدت دارند؟، گفت: بله، احتمال عود بیماری افرادی که زمینه ابتلا به افسردگی و وسواس دارند، در فصل پاییز بیشتر از دیگر فصول است. ( با توجه به اینکه مزاج این دو بیماری سرد و خشک است و فصل پاییز نیز مزاج سرد و خشک دارد، این دو بیماری شدت می‌ یابند)
وی ادامه داد: در خصوص تدابیر آب و هوا مهم‌ترین نکته این است که در این فصل بدن را از سرمای بامدادان و شامگاهان محفوظ نگه داریم. در بحث خوردنی‌ها و آشامیدنی‌ها نیز باید بدانیم: هر چیزی را که باعث افزایش خلط سودا می‌شود، از تغذیه خود دور کنیم، زیرا باعث تشدید عوارض میشود. وی از انواع فست فودها، ترشیجات، گوشت گاو، نوشیدنی‌های گازدار و ادویه‌های تند به عنوان افزایش دهنده‌های خلط سودا نام برد و افزود: از خوردن این مواد پرهیز کنید، تا میزان تولید خلط سودا در بدنتان به حداقل برسد. وی همچنین افراد را به خوردن انواع مغزیجات و یا هر چیزی که رطوبت بدن را افزایش میدهد، مانند: انواع آش ها، توصیه کرد.
کارشناس برنامه ادامه داد: به دلیل کاهش جریان خون محیطی و افزایش جریان خون مرکزی در فصل پاییز و زمستان، بدن انسان قدرت هضم قوی تری پیدا میکند، به همین جهت خوردن غذاهایی مانند: حلیم، شله زرد و کله پاچه را مناسب دانست.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که چه ساعاتی از شبانه روز بهترین زمان تحرک و ورزش در این فصل است؟، گفت: میانه روز که هوا نه خیلی گرم و نه خیلی سرد است، مناسب‌ترین زمان ورزش است. وی همچنین انجام ورزش‌های آبی از جمله استخر ، که رطوبت بدن را بیشتر می‌کند، مناسب این فصل دانست.
محمود خدادوست در آخر افزود: متاسفانه به علت اینکه یبوست در فصل پاییز شیوع بیشتری دارد، افراد را به استفاده از روغن زیتون، انجیر و مویز که باعث افزایش حرکات دودی روده میشوند، تشویق کرد.( خوردن خاکشیر با آب گرم نیز اجابت مزاج را تسهیل می‌کند)
برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ از شبکه سلامت سیما پخش می‌شود.

آخرین اخبار

«تدابیر فصل پاییز از نگاه طب ایرانی» «جراحی چاقی» انواع سکته‌های مغزی بزرگداشت روز پزشک در شبکه سلامت «افسردگی در کودکان» «تب دنگی و پشه آئدس» «تبلیغات و واقعیت‌ها در دندانپزشکی» نگاهی به تاریخ شفاهی سازمان پزشکی قانونی در «اثر انگشت» «نقش تغذیه در مدیریت اعتیاد» استفاده از عینک های آفتابی استفاده از دهانشویه‌ها برنامه نامزدهای ریاست‌جمهوری در حوزه سلامت از قاب شبکه سلامت سیمای انتخابات و مناظره های تلویزیونی نشست مسئولین فدراسیون ورزش های ناشنوایان با قائم مقام و مدیر تامین برنامه شبکه سلامت سیما «صرع در سالمندان» نشست مدیر شبکه سلامت و سرپرست مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت . «عوامل موثر در ایجاد آرتروز زانو» «اثر انگشت» خیرین حوزه سلامت در قاب شبکه سلامت سیما «تازه‌های دندانپزشکی» پیام رئیس رسانه ملی در پی شهادت رئیس جمهور و همراهانش «رئیسی عزیز خستگی نمی‌شناخت» سنگ‌های کلیه و مجاری ادراری آغاز پخش فصل دوم برنامه «پا به ماه» از شبکه سلامت سیما «ورزش و روزه داری» پیام نوروزی به مناسبت آغاز سال ۱۴۰۳ «آداب سحر و افطار از دیدگاه طب سنتی ایرانی» زخم معده و روش‌های پیشگیری از آن پوکی استخوان و شکستگی استخوان لگن کم خونی در دوران بارداری پیشگیری و کنترل آسم شدید و مقاوم به درمان تکامل مغز در کودکان نشست مدیر شبکه سلامت سیما و معاون پرستاری وزارت بهداشت سوء هاضمه و میکروب «جام‌جم» از برنامه روی آنتن شبکه سلامت گزارش می‌دهد انحراف ستون فقرات «مضرات خود درمانی در بیماری‌های گوارشی» یبوست و راه‌های پیشگیری از آن تغذیه با شیر مادر «سیروز کبدی» «ترشحات پشت حلق» حضور تیم فوتسال شبکه سلامت سیما در جام مدافعان سلامت استان تهران «درمان‌های جایگزین جراحی پروستات» ویژه برنامه انتخاباتی «سپیدِ قانون» از شبکه سلامت اثر انگشت برنامه ای متفاوت بیماری صدف حوادث چشمی اختلالات خلق و خو در بارداری « بهداشت خواب» آب سیاه

نظرات

مانده : (1000) حرف