کارشناس برنامه با بیان این مطلب که تغذیه با شیرمادر سبب رشد و تکامل مطلوب و بقاء کودک می شود، گفت: شیر مادر حاوی انواع سلولهای زنده دفاعی و عوامل مهم حفاظتی و ضد میکربی است که شیر خشک (از شیر گاو تهیه می شود) فاقد آن میباشد. وی افزود: ترکیب شیر مادر برحسب سن و نیاز شیرخوار و همچنین از شروع تا پایان هر وعده تغذیه با شیر مادر، مابین دفعات مختلف شیردهی و نیز در طول روز، تغییر میکند.
این استاد دانشگاه گفت: تغذیه کودک تا ۶ ماهگی به طور انحصاری با شیر مادر انجام میشود و تنها نیاز به مصرف قطره ویتامین A+D میباشد، از پایان ۶ ماهگی نیز، تغذیه تکمیلی با دستور پزشک آغاز میشود.
کارشناس برنامه ادامه داد: در ۵ روز اول پس از تولد، وزن نوزاد کمتر میشود و پس از آن روند افزایشی به خود میگیرد. با مراجعه منظم به مراکز بهداشتی و اندازه گیری قد و وزن کودک، نمودار رشد کودک معین میگردد. وی در پاسخ به این سوال که آیا عدم رشد کافی وزن کودک در روزهای اول پس از تولد، نشان دهنده قطعی ناکافی بودن شیر مادر است؟ گفت: خیر، ممکن است نوزاد مبتلا به عفونت ادراری و و یا مبتلا به رفلاکس شدید باشد که باعث روند کاهشی وزن نوزاد میشود.
میهمان برنامه ادامه داد: اگر مادر شیرده، دچار استرس و نگرانی باشد، بر روی طعم و بوی شیرش تاثیر منفی خواهد داشت، بطوری که کودک ممکن است از شیرخوردن امتناع کند، حتی افزایش ضربان قلب مادر که به دنبال استرس ایجاد میشود، توسط شیرخوار حس میشود و کودک را از آغوش مادر، دور میکند.وی به همه مادران شیرده توصیه کرد: از استرس و نگرانی دوری کنید و هنگام در آغوش گرفتن و شیر دادن به کودک، احساس آرامش و عشق را به فرزندانتان منتقل کنید.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که آیا مصرف شیر پاستوریزه در کنار شیر مادر مجاز است؟، گفت: استفاده از شیر پاستوریزه برای درست کردن فرنی و حریره بادام، بعد از ۶ ماهگی کودک مجاز است، اما نوشیدن شیر پاستوریزه تا یک سالگی کودک ممنوع است.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال، که به چه دلیل بعضی از مادران شیرده از خوردن شیر گاو و محصولات حاصل از آن منع میشوند؟، گفت: با مصرف شیر گاو و محصولات آن، کازئین وارد شیر مادر میشود. متاسفانه در بعضی از شیرخواران، آلرژی به پروتئین شیر گاو (کازئین) وجود دارد و باعث خونریزی از دستگاه گوارش کودک میشود. وی به این مادران توصیه کرد: در دوران شیردهی تا حد امکان از خوردن لبنیات اجتناب کنند.