در دوران شیوع ویروس کرونا بسیار مهم است که بیماران مبتلا به کرونا چه مواد غذایی را مصرف کنند تا روند بهبود تسریع یابد و چه مواد غذایی را مصرف نکنند تا روند بیماری آنها شدت نگیرد.
تغذیه نقش مهمی در بهبود و یا تشدید بیماریها دارد، چرا که با تغذیه مناسب میتوان سیستم ایمنی بدن را تقویت کرد تا بتواند با عوامل بیمایزا مانند کرونا ویروس بهتر مبارزه کند، اگر تغذیه فرد به گونهای باشد که سیستم ایمنی بدن تضعیف شود، قطعاً کرونا ویروس به راحتی میتواند بر سیستم ایمنی بدن غلبه کند و با شدت بیشتری فرد را درگیر کند، برای آگاهی از نوع تغذیه بیماران مبتلا به کووید ۱۹ در دوران کرونا، تقویت سیستم ایمنی بدن در این دوران، مصرف ویتامینها و پروتئینها برای بیماران مبتلا به کووید ۱۹ با حسن انتظاری، رئیس دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفتوگویی داشتهایم که شرح آن را در ادامه میخوانید:
چه توصیهای برای تقویت سیستم ایمنی بدن در دوران کرونا دارید؟
در دوران کرونا سیستم ایمنی بدن باید هدایت شده عمل کند و باید به بدن کمک کنیم تا این سیستم با قدرت بیشتری در دوران کرونا عمل کند، در این دوران هم افراد سالم و هم افرادی که به کرونا مبتلا شدهاند نباید سیگار و قلیان مصرف کنند، چرا که دستگاه تنفس را به شدت تحریک میکند و برای بدن مضر است. در روزهای سرد سال با پدیده آلودگی هوا بیشتر روبرو هستیم و بهتر است خود را در معرض هوای آلوده قرار ندهیم، همچنین علاوه بر پرهیز از مضرات در دوران کرونا، بهتر است از گرفتن رژیمهای لاغری سخت نیز خودداری کنیم تا سیستم ایمنی بدن ضعیف نشود، البته در این دوران علاوه بر تغذیه صحیح، رعایت نکات بهداشتی مقابله با شیوع کرونا نیز بسیار مهم است و باید رعایت شود.
افراد مبتلا به کرونا از مصرف چه مواد غذایی باید پرهیز کنند؟
بهتر است از مصرف غذاهای سنگین مانند کالباس و سوسیس و آشهای سنگین که هضم آن دشوار است پرهیز شود، مصرف غذاهای پرچرب و یا سرخ کرده مانند سیب زمینی سرخ شده، پنیر پیتزا و انواع کوکو، انواع فستفودها و غذاهای آماده فرآوری شده، مصرف نمک و شوریها و غذای کنسروی شور، فلفل، انواع سسهای تند، مواد غذایی شیرین، آبمیوههای صنعتی، نوشابههای گازدار، شکر، مربا و قند، باید برای بیماران مبتلا به کرونا ویروس محدود شود و مصرف موارد گفته شده توصیه نمیشود و تمام این موارد باید با مشورت پزشک معالج و متخصص تغذیه انجام شود.
استفاده از ترشیها و سرکه که سبب خشکی دستگاه تنفس و تحریک آن میشود باید به صفر برسد و مصرف آن برای بیماران مبتلا به کرونا ویروس ممنوع است و تداوم محدودیتها و رژیم غذایی ویژه در افرادی که بیماریهای زمینهای مانند دیابت، فشارخون بالا و … دارند، نیز باید رعایت شود.
توصیه شما در خصوص رعایت نکات تغذیهای به افراد مبتلا به کرونا چیست؟
قبل از هر چیزی باید افراد با رعایت پروتکلهای بهداشتی مقابله با شیوع کرونا، فاصله گذاری اجتماعی و ماسک زدن از ابتلاء به کرونا ویروس پیشگیری کنند، اما اگر مبتلا شدند، یادمان باشد که افراد مبتلا به کرونا به شدت بیاشتها هستند و محدودیتهای شدید میتواند بیاشتهایی را تشدید کند و بیماران کرونایی برای بهبودی کامل و بازگشت به سلامتی، باید از مواد غذایی سالم خانگی استفاده کنند، رعایت نکات تغذیهای احتمال ابتلاء افراد به بیماری را کاهش میدهد و در صورت ابتلاء مقاومت بدن در برابر بیماریها به ویژه بیماری کرونا را افزایش پیدا میدهد.
نکته مهم درباره بیماران مبتلا به کرونا ویروس کمبود مواد غذایی مهم، ویتامینها، پروتئین و انرژی در بدن است و مواد غذایی که در دوران ابتلاء به کرونا مصرف میشود باید متنوع و مختلف باشد. مصرف میوهها در دوران ابتلاء به بیماران توصیه میشود و باید میوههای سرشار از ویتامینها را در برنامه غذایی افراد مبتلا به کرونا گنجانده شود، در روزهای کرونایی خوردن میوهها نباید فراموش شود و حتی در صورت بیاشتهایی روزانه حداقل یک یا دو واحد میوه و سبزیجات مصرف شود.
مصرف کدام دسته از پروتئینها و ویتامینها برای بیماران مبتلا به کرونا ضروری است؟
مصرف پروتئین و ویتامین در تقویت سیستم ایمنی بدن افرا مبتلا به کرونا ویروس بسیار حائز اهمیت است و فرد بهتر میتواند با بیماری کرونا مقابله کند، پروتئین به طور صد درصد برای سیستم دفاعی بدن لازم است، تخم مرغ نیز حاوی پروتئین بسیار بالایی است، درصد پروتئین لبنیات کم چرب تفاوتی با لبنیات پرچرب ندارد و در دوران ابتلاء به کرونا مصرف لبنیات مانند ماست و دوغ کفیر و پنیر سفت توصیه میشود و بهتر است بیماران کرونایی از منابع غذایی دارای ویتامین A از جمله هویج، کدو حلوایی و سبزیهای دارای برگ سبز تیره مثل اسفناج و کاهو و آب فراوان استفاده کنند، همین طور منابع ویتامین C مثل گوجهفرنگی و مرکبات، مکملهای ویتامین D، منابع پروتئین از جمله گوشت قرمز، تخممرغ، ماهی و حبوبات برای بیماران مبتلا به کرونا بیشتر مورد تاکید است.
تمام ویتامینها برای بدن و مبارزه با کرونا مورد نیاز است و در اپیدمی کرونا مصرف ویتامین D بیشتر از قبل توصیه میشود، اما نباید خوردن این ویتامین از سطح عادی مصرف بالاتر برود، اکثر کمبود ویتامینها در بدن خطر ابتلاء به کرونا را افزایش میدهد و با مصرف صحیح ویتامینها و دستور پزشک میتوان به تقویت سیستم ایمنی بدن افراد مبتلا به کرونا ویروس کمک شایانی کرد. همه سبزیجات و میوهها منابع غنی ویتامین C هستند و باید به اندازه کافی مصرف شوند تا میزان ویتامینها در بدن به حد نرمال برسد، مصرف ویتامینهای ضروری برای بیماران مبتلا به کرونا باید تحت نظر پزشک متخصص باشد و خودسرانه انجام نشود.
افزایش خوردن مایعات چه کمکی به بیماران مبتلا به کرونا میکند؟
حجم مایعات بدن یکی از بهترین موادی بوده که میتواند سموم را از بدن را دفع کرده و به دفع باکتریها و ویروسها کمک میکند و آنتی بادیهای بدن و سلولهای گلبول سفید در بدن با حجم آب کافی قادر به دفاع از سیستم ایمنی بدن هستند، اگر بدن دچار کم آبی شود، قطعاً نمیتواند رشد کند و قدرت سیستم دفاعی و ایمنی بدن نیز کم خواهد شد، بنابراین حجم زیاد مایعات، روزانه باعث دفع یک تا سه لیتر حجم ادرار از بدن میشود و حتماً لازم نیست که مایعات مصرفی در دوران ابتلاء فقط آب باشد و میتوان غذاهای آب دار، میوههای آبدار و سبزیجات آبدار را در برنامه غذایی روزانه بیمار گنجاند.
معمولاً بیماران در ایام نقاهت بیماری و اوایل دوران بعد از بهبودی کم اشتها شده و بدن آنها ضعیفتر میشود. در این ایام میتوانند از آبمیوه طبیعی استفاده کنند و بیماران بهبود یافته از کرونا بعد از به دست آوردن بهبودی کامل میتوانند مواد غذایی را مانند افراد عادی مصرف کنند تا بدن سلامتی کامل خود را به دست آورد.
آیا مصرف آجیلها برای بیماران مبتلا به کرونا مفید است؟
مصرف آجیلهای خام و مغزیجات مانند مغز بادام، گردو و پسته و خشکبار برای بیماران مبتلا به کرونا ویروس مؤثر است و میتوان به غذای آنها مقداری گردوی پودر شده که دارای کالری، پروتئین و چربی است اضافه کرد تا بدن آنها تقویت شده و کالری از دست رفته بدنشان تأمین شود و مصرف مقدار کمی زنجبیل، آویشن برای کنترل سرفه و خلط و زردچوبه برای کم کردن التهاب در بیماران کرونایی مفید است.
ایمنا