آگاهی از نشانههای هشداردهنده سطوح کم اکسیژن خون که به نام هیپوکسمی شناخته میشود، اهمیت دارد. در ادامه با برخی از مهمترین آنها بیشتر آشنا میشویم.
رنگ آبی لب ها، لاله گوش یا بستر ناخنها
این شرایط که به نام سیانوز شناخته میشود، نشانهای از هیپوکسمی شدید است که نشان میدهد سلولهای بدن به میزان کافی خون اکسیژن دار دریافت نمیکند. سیانوز باید بسیار جدی گرفته شود و فرد مراقبتهای پزشکی فوری دریافت کند.
احساس سوزش
اگر هیپوکسمی مشکلی طولانی مدت باشد، بدن ممکن است بیش از حد گلبولهای قرمز تولید کند و این شرایط موجب افزایش غلظت خون شود. این ممکن است موجب بروز علایم اضافه از جمله احساس سوزش در اندامهای انتهایی مانند بینی و انگشتان، زنگ زدن در گوش و خارش شود.
سردرد
بیماری مزمن انسدادی ریه با شرایطی به نام هیپوکسی مرتبط است. این شرایط بار کاری مضاعف بر قلب وارد میکند و موجب کندی عملکردهای بافتی میشود. سردردهای مرتبط با بیماری مزمن انسدادی ریه بیشتر هنگام صبح پس از بیدار شدن از خواب رخ میدهد.
تنگی نفس
تنگی نفس یا دیس پنی یکی از شایعترین علایم هیپوکسمی است. افزون بر کمبود نفس، تنگی نفس ممکن است شامل احساس تنگی در قفسه سینه، تنفس سریع یا احساس ناتوانی در دریافت اکسیژن کافی باشد. جمع شدن لبها به حالت غنچه یا سوزش سوراخهای بینی هنگام تنفس هم ممکن است رخ دهد.
تنفس سریع
تاکی پنه اصطلاح پزشکی است که به تنفس سریع و کم عمق اشاره دارد. کمبود اکسیژن یا دی اکسید کربن بیش از حد در بدن از دلایل شایع این شرایط است. تاکی پنه یک بیماری نیست، اما علامتی از تلاش بدن برای اصلاح مشکلی دیگر است.
منبع: خبرگزاری صدا و سیما