کارشناس برنامه با بیان این مطلب که پس از به دنیا آمدن نوزاد، شاخصهای تکامل را در جنبههای حرکتی و غیر حرکتی به طور واضح مشاهده میکنیم، گفت: آگاهی والدین از این مسیر بسیار اهمیت دارد تا در صورت وجود اختلال در این مراحل، به فوریت مداخلات درمانی لازم صورت گیرد.
وی ادامه داد: در مراحل رشد و نمو کودک علائم هشدار و خطری وجود دارد، که خوشبختانه توسط مراکز بهداشتی درمانی در سراسر کشور به خانوادهها اعلام میشود. وی تاکید کرد: خانوادهها میتوانند با ورود به سایت وزارت بهداشت و جستجوی «پرچمهای قرمز رشد و تکامل کودکان» از کلیه علائم غیر طبیعی رشد، اطلاع حاصل کنند و در صورت تاخیر در کسب مهارتها توسط کودک، به موقع اقدام و پیگیری کنند.
این فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان گفت: در تکامل نوزادان، دو نوع حرکات: خشن و ظریف وجود دارد که حرکات خشن شامل: غلط زدن، نشستن و راه رفتن است و حرکات ظریف نیز، حرکاتی مانند: حرکات ظریف انگشتان دست است، که هر دو نوع حرکات اهمیت ویژه ای در مسیر تکاملی کودک دارند.وی شاخصهای اجتماعی تطابقی و شاخصهای رشد زبانی را از دیگر مراحل رشد کودک برشمرد و افزود: در کودکان طیف اوتیسم شاخصهای اجتماعی تطابقی مناسبی وجود ندارد، بطوری که این کودکان مایل به نگاه کردن و ارتباط برقرار کردن با اطرافیان نیستند.
میهمان برنامه ادامه داد: در شاخص تکامل زبانی که از هنگام تولد آغاز میشود، لحن گریه نوزاد نیز نوعی زبان است، بطوری که مادر میتواند تشخیص دهد: گریه گرسنگی است یا گریه خواب، نوع گریه کودک بیانگر درخواست وی از مادر است. گفتار مفهومی کودک نیز از حدود یک سالگی شکل میگیرد، که از دو سالگی به بعد تکامل بیشتری پیدا میکند. (کودکان در شروع کلام ممکن است به خوبی صحبت نکنند اما مفهوم را میرساند)
وی افزود: تکامل زبان در کنار تکامل تطابق اجتماعی پیش میرود. اگر هر کدام از اینها مشکل داشته باشد، باعث نگرانی خواهد بود. وی گفت: والدین باید حساسیت بیشتری بر روی تکامل اجتماعی و تطابقی، همراه با تکامل زبانی داشته باشند. وی در پاسخ به این سوال که اگر مادری به رشد شاخصهای تکاملی کودک خود شک کند، اولین اقدام چیست؟، گفت: خوشبختانه در حال حاضر تست تکاملی ASQ وجود دارد، که تست غربالگری تکامل طبیعی کودک محسوب میشود،اگر کودکی موفق به کسب نمره لازم این تست نشود، کودک را به متخصص مغز و اعصاب ارجاع میکنند.
وی به خانواده ها توصیه کرد: اگر اختلالات تکاملی کودک به موقع تشخیص داده شود و مداخلات غیر دارویی به موقع آغاز گردد، پاسخهای بسیار مطلوبی در مراحل تکاملی کودک، دیده خواهد شد. وی همچنین تاکید کرد: لبخند اجتماعی کودک را که تا دو ماهگی اتفاق میافتد، جدی بگیرید زیرا یکی از مهمترین شاخصهای سلامت تکامل کودکان محسوب میشود.
محمود محمدی در آخر تاکید کرد: تا سن دو سالگی حتیالمقدور از وسایل الکترونیکی نورزا مانند: تلویزیون، موبایل، لپ تاپ و...، برای سرگرم کردن کودکان، استفاده نکنید.