تعداد پرستاران قبل از شیوع کرونا در کمترین تعداد ممکن
شریفیمقدم در ادامه گفت: وقتی بیمار کرونایی راهی بیمارستانها میشود باید زیرساخت مناسبی وجود داشته باشد تا بتواند این حجم از بیماران را پوشش داد.
دبیرکل خانه پرستار کشور با بیان اینکه کرونا درمان ندارند و باید با مراقبتهای ویژه آن را درمان کرد، تصریح کرد: این مقوله نیازمند زیرساختهای لازم است. تعداد نیروی انسانی به ویژه پرستاران قبل از شیوع کرونا حداقل شاخصهای جهانی را داشت.
مردم حداقل خدمات را از کادر درمان دریافت میکنند
او ادامه داد: بر اساس بررسیهای انجام شده و شاخصهای حداقلی تعاریف باید به ازای هر هزار نفر 3نفر کادر درمان وجود داشته باشد که قبل از شیوع کرونا کادر درمان با شاخص 1/5پرستار به ازای هزار تخت بیمارستانی به خدماترسانی میپرداختند. با این تفاسیر اگر تعداد جمعیت پرستاری دو برابر میشد مردم حداقل خدمات را دریافت میکنند.
ابتلای 35 هزار پرستار به کرونا
به گفته شریفی مقدم با شیوع کرونا کمبود پرستار بیش از پیش خود را نشان داد چون حدود 35 هزار نفر از جمعیت پرستاری کشور به کرونا مبتلا شدند. در این روند افراد دو هفته از روند کار خارج شده و برخی نیز پس از بهبودی به مشکلات قلبی و ریوی دچار شدهاند.
پرستار دیگر تاب و توان ندارد
دبیرکل خانه پرستار کشور با بیان اینکه در 5 سال گذشته برای هر یک از پرستاران بازنشسته نیروی جایگزین وجود نداشته است، گفت: در حالی که بیمار مبتلا به کرونا بیش از یک بیمار عادی به رسیدگی و مراقبتهای پرستاری نیاز دارد. برای مثال اگر بحران همچون سیل و زلزله گذرا باشد پرستار تلاش خود را اعمال کرده تا در یک مدت کوتاه تمامی مشکلات برطرف شود. درحالی که در 9 ماهه اخیر کرونا با سه پیک بدون فاصله ادامه داشته است.
شریفی مقدم تاکید کرد: پرستاران دیگر تاب و توان ندارند. این افراد با مشکلات روحی و روانی مواجه هستند. تعداد شهدای سلامت و جانباختگان سلامت نسبت به استاندارهای جهانی افزایش داشته است. در این وضعیت بیش از 64 پرستار شهید شدند.
یک بام و دو هوای استخدام پرستاران
او افزود: از سال 97 قرار بود سالانه 10 هزار پرستار جذب شوند. هرچند در سال 97 استخدامی در این زمینه انجام نشد. آزمونی در سال 98 برای جذب پرستار برگزار شد اما در عمل جذب انجام نشدند. بالغ بر 4 هزار پرستار در سال 99 وارد بازار کار شدند.
7 هزار پرستار وارد چرخه درمان شدند/ تعدادمرگ و میرهای فراوان بهدلیل کمبود پرستاران
دبیر کل خانه پرستار کشور گفت: سال گذشته به دلیل شیوع کرونا مجوز جذب سه هزار پرستار اخذ شد که در خوشبینانهترین شرایط 7 هزار نفر وارد سیستم شدند. هرچند با توجه به شیوع کرونا این رقم نیز کافی نیست. بر اساس تعاریف بینالمللی تعداد پرستار و خدمات رسانی کادر درمان ارتباط مستقیم با میزان مرگومیر مردم دارد.
او اضافه کرد: بر این اساس هرچقدر تعداد پرستار اندک باشد مردم بیشتر متحمل خسارت میشوند. به بیان دیگر تعداد مرگومیر بالا به دلیل کمبود پرستار است.
شریفی مقدم ادامه داد: با پیش بینیهای ستاد مقابله با کرونا باید تعداد پرستاران بیش از تعداد کنونی باشد تا وقتی بیمار کرونایی راهی بیمارستان میشود دیگر از لحاظ خدمات رسانیها خیالش راحت باشد.
دبیرکل خانه پرستار کشور افزود: بهرغم فعالیت 50 هزار پرستار کمبودهای فراوان در زمینه جذب پرستار وجود دارد.
فعالیت پرستاران نیازمند انگیزه
او تاکید کرد: باید انگیزههای مناسب از طریق حمایتهای روانی، اجتماعی، اقتصادی، معیشتی و ... برای فعالیت پرستار وجود داشته باشد هرچند در هفته گذشته دکتر نوبخت از 11 هزار و پانصد میلیارد تومان کمک هزینه برای معوقات کادر درمان خبر داد. حال این سوال مطرح است که از این مبلغ چه مقدار برای پرستاران اختصاص داده میشود؟
پرستاران بیشترین جمعیت وزارت بهداشت /کمترین میزان از بودجه میلیاردی به پرستاران اختصاص دارد
شریفی مقدم ادامه داد: فیشهای حقوقی پرستاران به کررات منتشر شده که وضعیت کارانه آنها در حد 50 تا 200 هزار تومان بود. هماکنون هم 11 هزار و 500 میلیارد تومان قرار است برای معوقات پرستاری هزینه شود، چون پرستاران بیش از 60درصد نیرویهای بیمارستانی را تشکیل میدهند.
به گفته او این افراد نسبت به دیگر گروههای درمانی در صف اول ابتلا به کرونا و دیگر بیماریها هستند. همچنین پرستاران بیشترین جمعیت وزارت بهداشت را به خود اختصاص دادهاند. این در حالی است که کمتر از 10 درصد این هزینه به پرستاران اختصاص پیدا می کند.
اقدامات نمایشی برای پرستاران بیش از اقدامات واقعی
دبیرکل خانه پرستار کشور با بیان اینکه اقدامات نمایشی برای پرستاران بیش از خدماترسانی به این قشر است، گفت: در واقع تاکنون اتفاق خاصی برای جامعه پرستاری کشور رخ نداده است.
بنده با قرار داد شرکتی مخالف هستم
شریفی مقدم درباره آخرین وضعیت پرستاران با قرار دادهای 89 روزه که بهدلیل شیوع کرونا جذب شدند، افزود: در بهمن و اسفند 98 بهدلیل شیوع کرونا با برخی از پرستاران قرارداد شرکتی منعقد شد. بنده با قرارداد شرکتی پرستاران مخالف هستم، چون امنیت شغلی یکی از انگیزههایی شغلی پرستاران محسوب میشود.
به گفته او در اوایل شیوع کرونا سه هزار پرستار با قرارداد جذب شدند. هرچند برخی بر این باور بودند که کرونا در فصل گرما از بین میرود به این دلیل با این پرستاران قرارداد 89 روزه وضع شد. در پیک دوم و سوم کرونا قراردادها این افراد تمدید شد. بنده به قراردادهای شرکتی اعتقادی ندارم، چون در یک بخش بیمارستانی 4 پرستار به 4 شیوه مختلف قرارداد داشته و حقوق متفاوت دریافت میکنند.
مهاجرت پرستاران سه برابر قبل شده است
شریفیمقدم با بیان اینکه در شرایط کنونی بیش از هر دوره دیگر شاهد افزایش مهاجرت پرستاران هستیم، تصریح کرد: در گذشته نیز شاهد مهاجرت پرستاران بودم اما این مهاجرت در شرایط کنونی سه برابر شده است. کشورهای در حال توسعه همچون اروپا، کانادا و... بهدلیل نیاز به پرستاران مهاجرت آنها را تسهیل کرده است. در شرایط کنونی کشورهای مقصد مهاجرت پرستاران را تسهیل و امکانات مناسب را برای آنها ایجاد کردهاند.
او گفت: برای مثال اگر یک پرستار در آلمان روزانه 100 یورو دریافت میکند، در صورت فعالیت در بخش کرونا روزانه 350 یورو حقوق میگیرد. با این تفاسیر یک پرستار آلمانی با یک روز کار به اندازه سه ماه پرستار در ایران حقوق دریافت میکند.
پرستاران ماهانه چقدر حقوق دریافت میکنند؟
دبیرکل خانه پرستار کشور افزود: در کشور ما پرستاران شرکتی بر اساس قانون کار حقوق دریافت میکنند. پرستار با قرارداد ماهانه سه میلیون تومان و پرستاران استخدامی ماهانه 5 میلیون تومان دریافت میکند. در اسفند 98 حدود 50 درصد به حقوق پرستاران و بازنشستگان این شغل افزوده شده که با این تفاسیر ماهانه حدود 5 میلیون تومان دریافتی دارند.
شریفیمقدم تاکید کرد: تورم در کشور ما در مقایسه با سال گذشته صد درصد افزایش داشته اما حقوق 50 درصد افزایش دارد. با این تفاسیر اگر سال گذشته یک پرستار ماهانه سه میلیون تومان دریافت میکرد با دلار 6 هزار تومانی رقم به نسبت مناسب بود. هرچند هماکنون پرستار ماهانه 5 میلیون تومان دریافتی دارد، اما دلار با افزایش قابل توجهی همراه بوده است. این مقوله باعث افزایش بیش از پیش مهاجرت پرستاران به خارج از کشور شده است.
منبع : خبرگزاری برنا