نایب رییس کمیته ملی پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر:
درمان ناموفق و مرگ و میر ناشی از کرونا در بیماران دیابتی کشور 10 درصد بالاتر از افراد عادی است
نایب رییس کمیته ملی پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر از درمان ناموفق و مرگ و میر ناشی از کرونا در بیماران دیابتی کشور 10 درصد بالاتر از افراد عادی خبر داد.
دکتر باقر لاریجانی، رییس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم با بیان اینکه دیابت یکی از تهدیدهای اصلی برای سلامت بشریت در قرن 21 میلادی است، گفت: با هدف تاکید بر اهمیت دیابت و اطلاعرسانی و آموزش در مورد این بیماری، روز جهانی دیابت هرساله با محوریت مشخص روز 14 نوامبر برابر با 23 آبان ماه در بیش از ۱۶۰ کشور دنیا برگزار می شود.
دکتر لاریجانی افزود: در حال حاضر از هر 10 نفر در جهان یک نفر به دیابت مبتلاست و تعداد بیماران دیابتی در جهان طبق برآورد فدراسیون بین المللی دیابت در سال 2045 به 700 میلیون نفر افزایش می یابد. طبق آخرین گزارشات شیوع دیابت در ایران 10.6 (در زنان 11.2% و در مردان 9.8%) می باشد و این بیماری علت دو درصد از کل مرگ ها در ایران در تمام سنین را به خود اختصاص می دهد.
وی با ارائه این آمار که دیابت باعث 8.7 درصد از کل هزینه های درمان کشور بوده است، افزود: متاسفانه بیماری دیابت بار سنگین تری در بانوان داشته به نحوی که شیوع آن در بین زنان ایرانی بالاتر گزارش شده است.
دکتر لاریجانی ادامه داد: شیوع استانی دیابت و سایر عوامل خطر بیماری های غیرواگیر به تفکیک تمامی شهرستان ها و برای گروه های سنی و جنسی مختلف بر روی سامانه مصورسازی اطلاعات ویزیت قابل دسترسی است.
وی شعار امسال روز جهانی دیابت را که توسط فدراسیون بین الملی دیابت انتخاب شده است "دیابت: پرستاران تفاوت ایجاد می کنند" خواند و تصریح کرد: هدف از این نامگذاری تاکید بر نقش و جایگاه پرستاران در حمایت از بیماران دیابتی و کنترل و مراقبت دیابت می باشد.
نایب رییس کمیته ملی پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر افزود: امسال در حالی روز جهانی دیابت را برگزار می کنیم که علاوه بر عوارض و مشکلات دیابت، پاندمی کووید-19 در سال 2020 جهان را فرا گرفته و هر روز شاهد مرگ و میر تعدادی از بیماران دیابتی به علت ابتلا به کووید-19 هستیم.
وی با بیان اینکه افراد مبتلا به بیماری های مزمن همچون دیابت، بیماری های قلبی-عروقی و فشارخون بالا در معرض خطر بیشتری از ابتلای به کووید-۱۹ و عوارض ناشی از آن هستند و تخت های بیشتری از بخش های مراقبت ویژه را نسبت به سایر افراد اشغال می کنند، افزود: در ایران میزان شکست درمان و مرگ و میر ناشی از کرونا در بیماران دیابتی 17.8 % گزارش شده است در حالی که این میزان در افراد غیردیابتی 7.8% می باشد. این میزان مرگ در بیماران دیابتی علاوه بر مواردی است که هر سال به علت عوارض دیابت رخ می دهد.
دکتر لاریجانی ادامه داد: با توجه به شرایط جدید و بروز بیماری کرونا نیازمند تغییراتی در استراتژی های پیشگیری و درمان دیابت در شرایط همه گیری کرونا هستیم از جمله اینکه جهت رعایت فاصله گذاری اجتماعی و پرهیز از تجمعات و برای جلوگیری از وقفه در ارائه مراقبت های دیابت لازم است برنامه های آموزشی برای پیشگیری و کنترل دیابت و همچنین ارائه خدمات درمانی تا حد امکان بصورت مجازی گسترش داده شود و دسترسی بیماران ارتقا پیدا کند.
وی در ادامه تصریح کرد: همچنین برای حفظ کیفیت زندگی بیماران و کاهش مراجعات جهت مراقبت دیابت و کنترل قند خون لازم است اپلیکیشن های تلفن همراه، کلینیک های مجازی دیابت، ویزیت های مجازی و تله مدیسین راه اندازی شود و توسعه یابد و ارائه خدمات به سمت خدمات مجازی بدون حضور فیزیکی هدایت شود.
رییس شبکه ملی تحقیقات دیابت تصریح کرد: با رخداد پاندمی کووید-19، بار بیماری دیابت به عللی همچون ترس از بیمار شدن در مراکز خدماتی درمانی و مراجعه کمتر بیماران، فشار اقتصادی ناشی از تعطیلی کسب و کارها و کمبود امکانات مراکز درمانی افزایش پیدا کرده است. به علت افزایش بیماران دیابتی کنترل نشده احتمال ابتلا به انواع پیشرفته تر کووید-19 بالا می رود و بار کلی این بیماری نیز افزایش پیدا خواهد کرد. به همین جهت لازم است که قانون گذاران سلامت به دنبال راه حل های مناسب برای کنترل بار بیماری دیابت، پیشگیری و درمان افراد مبتلا به دیابت باشند تا از مرگ و میرهای مرتبط با بیماری کووید-19 کاسته شود.
رییس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم از تدوین دو راهنمای جدید شامل راهنمای کنترل و درمان دیابت در بیماری کووید-19 و راهنمای درمان کرونا در بیماران دیابتی خبر داد و افزود: برنامه ریزی جهت تدوین این گایدلاین ها از اهم فعالیت های روز جهانی دیابت امسال می باشد که باید در اولویت و در دستور کار قرار گیرد.
دکتر لاریجانی افزود: وبینارهای متعددی در زمینه دیابت و کووید-19 تاکنون در پژوهشگاه برگزار شده است و مقرر است دو وبینار علمی با موضوع نقش طب مکمل در مدیریت دیابت و وبینار فن آوری های پزشکی از راه دور در روزهای پنجشنبه و جمعه هفته جاری برگزار شود.
وی در پایان به تدوین نسخه جدید راهنمای بالینی دیابت و کتابچه های آموزشی ویژه بیماران و راه اندازی درگاه آموزشی چند رسانه ای دیابت گرام به عنوان دیگر فعالیت های پژوهشگاه در راستای ظرفیت سازی و افزایش دانش عمومی در زمینه دیابت اشاره کرد.
وبدا