با افزایش شناسایی بیماران کرونا و گردشگری ویروس جهش یافته کرونا ، از یک طرف مسئولان وزارت بهداشت مردم را به پرهیز از سفر هشدار می دهند و از سویی متولیان گردشگری ، سفرهای محدود و برنامه ریزی شده را توصیه می کنند، در این میان مردم همچنان با کلاف سر درگم سفرهای نوروزی مواجه هستند.
اجازه سفرهای مشروط
معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در تازه ترین اظهارات گفته است: اجازه مختصری را برای سفرهای نوروزی مشروط به رعایت شیوه نامه ها گرفتهایم.
به گفته آقای ولی تیموری، آقای مونسان وزیر میراث فرهنگی برای سفرهای نوروز به صورت محدود و کنترل شده به ستاد کرونا قول داده است تا فعالان گردشگری از درآمدهای گردشگری بهرهمند شوند.
وی با اشاره به دوران سخت کرونا در گردشگری و محدودیتهایی که برای سفر ایجاد شده است، اظهار کرد: الان به فکر گشایشهای جدید هستیم.
دفاتر مسافرتی همچنان بلاتکلیف
البته این اظهارات در شرایطی است که خیلی از دفاتر مسافرتی هنوز نمیدانند تکلیفشان با سفرهای نوروزی چیست. مردم هم تقریباً بلاتکلیف هستند به خصوص آنها که عید نوروز سال ۹۹ را به امید پایان شیوع ویروس گذراندند و قصد داشتند تا نوروز ۱۴۰۰ آن را جبران کنند.
وزارت بهداشت اما از یک طرف به طور تلویحی با این گونه سفرها موافق است و از یک سو در مصاحبهها مردم را از انجام سفر، باز میدارد.
آنچه که تا این لحظه درباره انجام سفرهای نوروزی گفته شده بدین شرح است:
رئیس دفتر رئیس جمهور ۲۹ بهمن در حاشیه هیئت وزیران در جمع خبرنگاران گفت: بنای ما بر این است که تا میتوانیم سختگیریها را ادامه دهیم و اگر مردم و ستادهای استانی و استانداریها همراهی کردند، بتوانیم وضعیت مناسبی در پایان اسفند داشته باشیم.
آقای محمود واعظی افزود: ممکن است سازوکار جدیدی برای تعطیلات نوروزی داشته باشیم. هم برای اینکه مردم از تعطیلات عید استفاده بهتری کنند و هم برخلاف گذشته که ما هدف گردشگریمان چند شهر و استان بود، تغییر پیدا کند و آن را به اکثر استانهای کشور توسعه دهیم و اینطور نباشد که در شمال و مشهد و اصفهان و شیراز خیلی تراکم باشد و در برخی استانها خبری نباشد.
آنطور که از صحبتهای واعظی میتوان نتیجه گرفت، گویا قرار است در ایام تعطیلات، سفر به برخی از شهرهای شمالی و جنوبی محدود شود، تا هم از تجمع افراد در شهرهای گردشگری جلوگیری شده و هم سفر در شهرهای دیگر توزیع شود.
از استان هرمزگان نیز خبر رسیده که محدودیتهایی برای پذیرش مسافران وجود دارد. این محدودیتها از آنجا شکل گرفت که در ایام تعطیلات بهمن ماه، جزایر گردشگری استان هرمزگان مملو از مسافر بود و این حجم از سفرها، مسئولان وزارت بهداشت را نگران کرد.
استاندار هرمزگان نیز اطلاعیهای صادر و اعلام کرد: استان هرمزگان با توجه به اینکه در نیمه دوم سال آب و هوای مناسب و مطبوعی دارد، هر سال شاهد حضور میلیونها مسافر است. در شرایط فعلی با توجه به توصیههایی که صورت گرفته از مردم تقاضا داریم از مسافرت به استان هرمزگان و مناطق آزاد این استان خودداری کنند؛ چراکه خدمات و سرویسدهی لازم به ویژه در سواحل و پارکها به مسافران داده نمیشود یا بسیار کاهش پیدا کرده است.
تقسیم بندی چهارگانه سفرها
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره شرایط سفرهای نوروزی گفته است: اگر در هتل بتوانیم افراد را تحت نظارت و رعایت شیوه نامه ها اسکان دهیم، بسیار ایمنتر از این است که در جاهای دیگری که کنترلی روی آنها وجود ندارد، اسکان داده شوند.
آقای دکتر علیرضا رئیسی در آخرین اظهارات در خصوص سفرهای نوروزی افزود: سفرها را میتوان در چهار دسته تقسیمبندی کرد؛ یک گروه ممکن است افراد با تور به سفر بروند که از قبل تحت نظارت تور برنامهریزی شده و هتلشان و گردشهایی که میروند، بر اساس برنامهریزی و تحت نظارت خواهد بود که این بحث سازمان گردشگری میتواند اینها را پوشش دهد.
وی گفت: گروه دوم افرادی هستند که ممکن است برای رزرو هتل و اسکانشان با تور هماهنگ کنند، اما با ماشین شخصی یا پرواز و... سفر کنند. این گروه هم قابلیت نظارت و کنترل را دارند.
معاون امور بهداشت وزارت بهداشت گفت: گروه سوم افرادی هستند که خودشان به مسافرت میروند و ممکن است به ویلاها و جاهای دیگری روند که تحت نظارت نیست و گروه چهارم هم مسافرت کرده و در محل سفر اقدام به چادر زدن میکنند.
دکتر رئیسی افزود: میتوان گروه یک و دو را تحت نظارت و کنترل قرار داد، گروه چهار میتواند ممنوع باشند، اما مشکل با گروه سوم باقی میماند که واقعا این گروه خیلی قابل کنترل و نظارت نیست.
محدودیت ورود مسافر به هرمزگان تا پایان اردیبهشت
آقای همتی تصریح کرد: در بندر شهید حقانی که شناورها از آنجا به سمت قشم حرکت میکنند، پیش بینیهایی صورت گرفته تا دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان از افراد با هزینه شخصی تست کرونا بگیرد و اگر فردی کرونا مثبت باشد باید با هزینه خود در آنجا قرنطینه اجباری شود.
استاندار هرمزگان با تأکید بر اینکه اعمال محدودیتهای ورود مسافر به استان هرمزگان تا پایان اردیبهشت سال آینده ادامه خواهد داشت، خاطرنشان کرد: با آن دسته از گردشگرانی که در اماکنی مانند هتلها در قالب تورهای گردشگری به این استان میآیند، همکاریهایی میشود اما ما به صورت گسترده امکانات و خدمات ارائه نمیدهیم؛ ضمن اینکه در پارکها و سواحل استان که در گذشته مسافران اسکان داده میشدند، خدماتی ارائه نمیدهیم و خدمات بندری ما نیز محدود است.
تور گردشگری به قشم تا ۱۴۰۰ انجام نمیشود
معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان منطقه آزاد قشم نیز گفت: ثبت نام در سامانه قشم زیبا در ایام بیماری کرونا برای مسافران اجباری است و از ورود مسافر به جزیره قشم بدون ثبتنام جلوگیری میشود.
آقای مرتضی شیخ زاده افزود: استفاده از هتل، مهمانسرا، خانههای بومگردی و مسافر برای مسافران اجباری است و شرایط سفر یک خانواده و حضور در منزل اقوام ساکن قشم نیز در این سامانه طراحی شده است. با استفاده از سامانه سفر هوشمند، ورود مسافرانی که قصد استفاده از چادر مسافرتی و اقامتگاههای بدون مجوز دارند، ممنوع است. هتلها و تأسیسات گردشگری امکان ثبت تعداد مسافران بر اساس ظرفیت مجاز را دارند و پذیرش خارج از ظرفیت این اقامتگاهها کنترل میشود.
محدودیت برای پذیرش مسافران کیش
وی همچنین گفته است: مقرر شده تا آخر فروردین ماه ۱۴۰۰ هیچ تور گردشگری در هرمزگان فعالیت نداشته باشد.
غیر از جزیره قشم سازمان منطقه آزاد کیش نیز به تازگی اعلام کرده که محدودیتهایی را برای سفر به کیش گذاشته است این محدودیتها البته شامل ورود خودروهای غیربومی به کیش است. اما اگر مسافران رزرو هتل به همراه داشته باشند، مشکلی برای ورودشان وجود ندارد.
ورود مسافران بدون خودرو از مسیر دریایی به جزیره کیش به غیر از افراد دارای مدرک مالکیت و یا اجاره سالیانه منزل مسکونی، افراد شاغل یا دارای مدرک رزرو هتل در فاصله زمانی ۲۵ اسفند تا ۱۵ فروردین ممنوع خواهد بود.
برخورد با آژانسهای صادر کننده مجوز تور گردشگری
هر یک از استانهای کشور درباره محدودیتهایی که برای انجام سفرها به آن استان وجود دارد اطلاع رسانی میکنند به عنوان مثال مدیرکل میراث فرهنگی استان زنجان اعلام کرده که پلیس به تورهای فاقد کد اجازه حرکت نمیدهد. این اقدام نه تنها از فعالیت تورهای بدون مجوز جلوگیری خواهد کرد بلکه نظارت بر تورهای دارای مجوز را نیز تسهیل میکند.
اما از استان خوزستان که اکنون برخی از شهرهای آن در وضعیت قرمز قرار دارد نیز خبر رسیده که سفر به آن ممنوع است. به عنوان مثال فرماندار دزفول گفته است به دلیل وضعیت قرمز کرونایی، برگزاری تمامی تورهای گردشگری در این شهرستان تا اطلاع ثانوی ممنوع است.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی یزد نیز از اخراج تورهای ناقض شیوه نامه های بهداشتی از یزد خبر داده و گفته است که در روزهای اخیر دو تور غیرمجاز از استانهای شمالی کشور در یزد حضور داشتند که از اسکان آنها جلوگیری و به استانهای خود برگردانده شدند.
اخطار به دفاتر مسافرتی
از استان تهران نیز خبر رسیده که سوم اسفند ماه آقای پرهام جانفشان مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران در نامهای به انجمنهای دفاتر مسافرتی درباره صدور مجوز سفر برای برگزاری تورهای گردشگری هشدار و اخطار داد.
این نامه خطاب به انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران و تهران نوشته شده در آن آمده: بر اساس گزارشهای به دست آمده، بررسی و نظارتهای به عمل آمده از مبادی برگزاری تورهای داخلی مشخص شده که برخی از دفاتر و شرکتهای خدمات مسافرتی به نحوی از انحاء اقدام به واگذاری یا صدور مجوز سفر برای افراد، سایتها و صفحات مجازی برگزارکننده تورهای گردشگری غیرمجاز میکنند.
بنابراین خواهشمند است ضمن یادآوری بند «الف» از ماده ۱ فصل اول آئیننامه نظارت بر تأسیس و فعالیت دفاتر خدمات مسافرتی، سیاحتی، جهانگردی و زیارتی (صرفاً دفاتر و شرکتهای خدمات مسافرتی دارای پروانه بهرهبرداری بند «ب» مجاز به ارائه خدمات گردشگری از جمله برگزاری تورهای گردشگری هستند).
به دفاتر و شرکتهای خدمات مسافرتی اعلام کنید که در صورت مشاهده هر گونه واگذاری یا صدور مجوز، صدور لیست بیمه و ارائه مدارک تور برای افراد و سایتها و صفحات مجازی صدرالاشاره، پرونده شرکت جهت تصمیمگیریهای بعدی به کمیسیون فنی نظارت بر عملکرد دفاتر احاله خواهد شد.
دو راه سبز برای سفر ایمن
نامه مدیرکل استان تهران برای جلوگیری از برگزاری تورهای گردشگری نیست بلکه برای صدور مجوز به کسانی است که تنها به گرفتن یک مجوز از یک آژانس بسنده میکنند و مسافران را به سفر میبرند آن هم نه در قالب تورهای گردشگری ایمن.
چون وزارت میراث فرهنگی به تازگی از دو الگوی سفر ایمن به عنوان راههای سبز سفر در ایام کرونا نام برده است.
این دو الگو شامل سفر با تورهای گردشگری مجاز و دیگری سفر با خودروی شخصی و اقامت در مراکز اقامتی مورد تأیید است.
اینها راهکارهایی بود که وزارت میراث فرهنگی پیشنهاد کرده انجام شود و درباره آن با وزارت بهداشت نیز آن طور که معاون گردشگری گفته است، به توافق رسیدهاند.
در این باره علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی نیز گفته که سفرهای انبوه مورد تأیید وزارت بهداشت نیست اما آنها با برگزاری سفر ایمن و در چارچوب استاندارد و کنترل شده مشکلی ندارند.
فعالیت هتل ها در نوروز 1400
در این میان، جمشید حمزه زاده رئیس جامعه هتلداران ایران درباره رزروهای نوروزی هتل در سال ۱۴۰۰ گفت: هتلهای کشور از هم اکنون رزروهای نوروزی خود را آغاز کردهاند. این رزروها بدون هیچ محدودیتی در همه شهرهای ایران انجام میشود.
وی افزود: ستاد کرونا محدودیتهای بین شهری با خودروی شخصی را اعلام کرده است اما سفرهای ریلی و هوایی همچنان انجام میشود. اکنون همه هتلها در همه شهرهای کشور فعال هستند مگر آنکه مدیر هتلی بخواهد فعلاً فعالیت نکند مانند برخی از هتلهای شهر مشهد که مالک تصمیم گرفته فعلاً مهمان نپذیرد اما ستاد کرونا اعلام نکرده تعطیل شود. در واقع ستاد کرونا هتلهای هیچ شهری را تعطیل نکرده است.
آقای حمزه زاده همچنین درباره لغو رزروهای عید نوروز نیز توضیحاتی داد و به این موضوع اشاره کرد که سال گذشته اگرچه به دلیل شیوع ویروس کرونا و اعلام تعطیلی هتلهای همه شهرهای کشور توسط ستاد مبارزه با این بیماری، هتلها مبلغ کنسلی مسافران را پرداخت کردند؛ اما امسال مسافر با علم به شیوع کرونا اقدام به رزرو هتل میکند. بنابراین اگر اتاقی را کنسل کند، باید جریمه کنسلی را بپردازد. مگر اینکه ستاد کرونا اعلام کند، هتلهای یک شهری تعطیل شود. در آن صورت هم باید جلسهای برگزار شده و تصمیم گیری شود.
با تمام این اظهارات و واکنش ها در خصوص سفرهای نوروزی ، آنچه باید بر آن تاکید کرد خطر ویروس کروناست که سفر از مهمترین راههای انتقال آن محسوب می شود. به عقیده متخصصان ، ستاد ملی مقابله با کرونا برای سفرهای نوروزی باید یک تصمیم شفاف بگیرد تا مردم تکلیفشان را برای نوروز 1400 در فاصله اندک باقی مانده تا نوروز بدانند.
در هر صورت توصیه مسئولان بهداشتی و متخصصان پرهیز از هر گونه سفر غیرضروری و رعایت شیوه نامه های بهداشتی برای مقابله با خیز چهارم کروناست.
منبع : خبرگزاری صدا و سیما