مطالعات زیادی تاکنون مزایای ویتامینهای «دی» و «سی» و مواد معدنی مانند «روی» و «منیزیم» در تقویت پاسخ ایمنی بدن در برابر کووید ۱۹ را بررسی کرده، اما تحقیقات جدی در مورد ویتامین «ب ۶» انجام نشده بود.
کومرونگزی دانشمند مواد غذایی امیدوار است که مقاله آنها در مجله Frontiers in Nutrition منتشر شده و بواسطه آن نخستین گام در نشان دادن پتانسیل ویتامین «ب ۶» در کاهش احتمال ابتلای جدی به ویروس کرونا برداشته شود.
وی به عنوان دانشیار دانشکده تحصیلات تکمیلی دانشگاه هیروشیما میگوید: علاوه بر شستن دستها غذا نیز از اولین خطوط دفاعی در برابر عفونت ویروس کرونا بوده و تغذیه نخستین دارو برای در امان ماندن از بیماری کرونا است.
این دانشمند مواد غذایی افزود: به تازگی بسیاری از دانشمندان مقالاتی را در مورد نقش رژیمهای غذایی و مواد مغذی در محافظت در برابر کووید ۱۹ منتشر کرده اند و با این حال تعداد بسیار کمی از دانشمندان به نقش مهم ویتامین «ب ۶» توجه دارند.
در مقالهای که قرار است منتشر شود، کومرونگزی و تیم تحقیقاتی او به شواهد فزآیندهای اشاره کردند که نشان میدهد ویتامین «ب ۶» با مهار التهاب، التهاب عضلات، استرس اکسیداتیو و استرس کربونیل در برابر بیماریهای مزمن مانند قلبی - عروقی و دیابت اثر محافظتی دارد.
این دانشمند ژاپنی میگوید: ویروسهای کرونا و آنفلوانزا از جمله ویروسهایی هستند که میتوانند موجب آسیب دیدگی ریه و مرگ ناشی از سندرم دیسترس تنفسی حاد در سراسر جهان شوند.
عفونتهای ویروسی «طوفان سیتوکین» را برانگیخته و منجر به التهاب سلولهای اندوتلیال مویرگی ریه، نفوذ نوتروفیلها و افزایش استرس اکسیداتیو میشوند.
طوفان سیتوکین (cytokine storm) یک واکنش غیرطبیعی ایمنی بوده و نوعی سندرم پاسخ التهابی سیستمیک است و میتواند با علائمی مانند تب، خستگی، بی اشتهایی، درد مفاصل، تهوع، استفراغ، اسهال، عوارض پوستی، تنفس سریع، تپش قلب، اُفت فشار خون، تشنج، سردرد، توهم و لرزش همراه باشد.
کومرونگزی توضیح داد: ترومبوز (لخته شدن خون) و طوفان سیتوکین (التهاب بیش از حد) ممکن است با شدت کووید ۱۹ ارتباط نزدیک داشته باشد.
لختههای خون مرتبط با کووید ۱۹ میتوانند مویرگها را مسدود کرده و به اندامهای حیاتی مانند قلب، ریه ها، کبد و کلیهها آسیب برسانند.
ویتامین «ب ۶» یک ماده مغذی ضد ترومبوز و ضد التهاب بوده و کمبود آن با عملکرد ایمنی پایینتر و حساسیت بیشتر به عفونتهای ویروسی همراه است.
محقق این مطالعه ادامه داد: ویتامین «ب ۶» رابطه تنگاتنگی با سیستم ایمنی بدن دارد و میزان آن همیشه در افرادی که تحت التهاب مزمن مانند چاقی، دیابت و بیماریهای قلبی، عروقی هستند کاهش مییابد در حالی که بر اساس اطلاعات منتشره و پژوهشهای انجام شده افراد چاق و دیابتی در معرض خطر بالای ابتلا به کرونا قرار دارند.
تلاش محققان در این تحقیق روشن کردن احتمال دخالت ویتامین «ب ۶» در کاهش شدت ابتلا به کووید ۱۹ است.
نخود فرنگی، جگر گاو، موز، آووکادو، برنج قهوه ای، هویج، ماهی، غلات غنی شده، فندق، شیر، سیب زمینی، سویا، اسفناج و گوشت بوقلمون حاوی ویتامین «ب ۶» هستند.
منبع : خبرگزاری صدا و سیما