به مناسبت روز جهانی غذا
برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ به صورت زنده از شبکه سلامت سیما پخش می شود.
در برنامه ضربان ۷/۲۴/ ۱۴۰۱ ، مجری برنامه میزبان دکتر هدایت حسینی متخصص بهداشت غذایی و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی بود و در خصوص روز جهانی غذا به گفتگو پرداختند.
دکتر حسینی گفت: روز جهانی غذا به واسطه تاسیس سازمان خواربار و کشاورزی(FAO) نامگذاری شده است، در این روز به مردم تاکید میشود: به غذایی که میخورند توجه ویژه داشته باشند.
وی گفت: زنجیره تولید غذا از مزرعه آغاز می شود و وزارت جهاد کشاورزی متولی اصلی تولید و تامین مواد غذایی در مزرعه است، مواد غذایی با منشا گیاهی مانند: گندم، جو و ذرت و یا مواد غذایی با منشا حیوانی، مانند: گوشت مرغ، گاو و گوسفند.
پس از وزارت جهاد کشاورزی، نقش صنایع غذایی در فرآوری و نگهداری مواد غذایی پررنگ تر است. او گفت: کشور ما پتانسیل بسیار خوبی در تهیه، تولید و نگهداری مواد غذایی دارد، درایران، بیش از ۱۴ هزار تولید کننده مواد غذایی وجود دارد که حاصل تلاش مجدانه صنایع غذایی در کشور است.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: بهداشت، کنترل و کیفیت غذا، تحت نظارت سازمان غذا و دارو در کشور است و اجازه عرضه مواد غذایی توسط این سازمان صادر می شود.
وی همچنین خاطرنشان کرد: گوشت، مرغ، تخم مرغ و شیر خام تا زمانیکه فرآوری نشده اند، تحت نظارت سازمان دامپزشکی کشور قرار دارند. پس از آن، مواد غذایی آماده مصرف، تحت نظر سازمان غذا و دارو قرار دارد و این نظارت تا لحظهای که مواد غذایی به دست مصرفکننده برسد، ادامه خواهد داشت.
کارشناس برنامه از نقش مهم واحد بهداشت محیط جهت دمای صحیح و شرایط نگهداری مناسب مواد غذایی تاکید کرد.
دکتر حسینی در پاسخ به این سوال که وضعیت تولید مواد غذایی در کشور در چه مرحله ای است،گفت: با توجه به تنوع آب و هوایی کشور و مساحت بسیار خوبی که داریم، در تامین بسیاری از مواد غذای خودکفا هستیم و حتی در تولید بعضی از مواد غذایی، مانند: پسته و زعفران جزو بهترین تولید کنندگان محسوب می شویم.
وی گفت: در کشور بین ۱۲۰ تا ۱۲۵ میلیون تن مواد غذایی اولیه تولید می شود که شامل مواد غذایی با منشاء گیاهی و دامی
می باشد، او همچنین به عوامل محدود کننده غذا در دنیا اشاره کرد که البته کشور ما هم از این قاعده مستثنی نمی باشد، مهمترین آن تغییرات آب و هوایی است که بر تولید غذا تاثیرات جدی دارد.
کارشناس برنامه کمبود آب را یکی از موانع و مهارکننده های تولید غذا در کشور به شمار آورد، به عنوان مثال برای تولید هر کیلو گوشت گاو حدود ۱۵ هزار لیتر آب مصرف می شود، یا تولید هر کیلو گوشت مرغ که حدود ۴ الی ۵ هزار لیتر آب مصرف
می کند، البته گرم شدن زمین و آلوده کردن محیط زیست توسط انسان بر این مسئله نیز، تاثیر گذار است.
حسینی گفت: انسان مجبور است با تغییرات آب و هوایی، مدل کشاورزی را تغییر دهد، امروزه مزارعی طراحی می شوند که با حداقل آب اداره می گردند.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: با وجود این همه زحمت که برای تولید مواد غذایی متحمل هستیم، به طور متوسط ۳۰ درصد مواد غذایی به دست مصرف کننده نهایی نمی رسد و به ضایعات تبدیل می شوند، اگر بتوانیم درصد ضایعات را کاهش دهیم، هم در میزان مصرف آب و هم در انرژی و غذا، صرفه جویی می شود و در نهایت به کمبود غذا در دنیا کمک کرده ایم.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که ضایعات غذا چه مفهومی دارند، گفت:
این مسئله از ابتدای زنجیره تولید غذا اتفاق میافتد، مانند: آفت های محصولات کشاورزی و همچنین تلفات حیوانات و...
وی همچنین گفت: اگر درباره نگهداری و حمل و نقل مواد غذایی اصول علمی رعایت نشود، ضایعات افزایش می یابد که البته بخشی از این ضایعات مربوط به فرآوری مواد غذایی است و بخش دیگر زمانی است که غذا توسط افراد خریده می شود و در منزل دچار تخریب می گردد. نگهداری نامناسب مواد غذایی در منزل، ماندگاری مواد غذایی را کاهش خواهد داد و ضایعات افزایش می یابد.
دکتر حسینی گفت: وضعیت بهداشت و سلامت غذا در کشور از شاخصهای استاندارد مناسبی پیروی می کند، او یادآور شد: همکاران سازمان دامپزشکی و سازمان غذا و دارو مجوزهای بعد از کنترل کیفیت و صحت مواد غذایی را صادر می کنند و در آخر، تدوین استانداردها و مقررات بهداشتی توسط سازمان ملی استاندارد انجام می شود.
وی گفت: صادرات محصولات غذایی کشور به دیگر نقاط جهان، نشان دهنده وجود استانداردهای کافی در این زمینه می باشد.
مشاهده برنامه