تغذیه و تقویت سیستم ایمنی بدن
برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ به صورت زنده از شبکه سلامت سیما پخش می شود.
در برنامه ضربان شبکه سلامت سیما مورخ ۱1/۸/۱401 مجری برنامه میزبان دکتر گلاله اصغری متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران بود و در خصوص تغذیه و تقویت سیستم ایمنی بدن به گفتگو پرداختند.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که چه ویتامین ها یا مواد غذایی در افزایش سیستم ایمنی بدن تاثیرگذارند، گفت: سیستم ایمنی بدن بسیار پیچیده است و مواد غذایی هر کدام به نحوی نقش خود را ایفا می کنند، وی از میوه ها به عنوان منبع غنی از ویتامین ها یاد کرد، علی الخصوص ویتامین D، E،C،A، او از ویتامین CوE، به عنوان آنتی اکسیدان نام برد و گفت: هر قدر میزان آنتی اکسیدان در بدن بالاتر باشد، سیستم ایمنی بدن قوی تر عمل می کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از اسیدهای چرب ضروری که بدن قادر به ساخت آنها نیست نام برد، (اسید چرب امگا ۳ و امگا ۶) وی تاکید کرد نسبت این دو چربی در بدن نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است، امگا ۶ واکنش التهابی را در بدن افزایش میدهد تناسب صحیح امگا ۳ نسبت به امگا۶ در بدن، به کاهش التهاب کمک می کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با ذکر این نکته؛ که فلور میکروبی روده با تولید یک سری فاکتورها به افزایش سیستم ایمنی بدن کمک می کند، تاکید کرد: اگر این فلور طبیعی، به دلیل مصرف مواد غذایی نادرست، به سمت باکتری های مضر و پاتوژن تغییر ماهیت دهد ، قطعاً باعث اختلال در سیستم ایمنی بدن خواهد شد.
وی گفت: چاقی و اضافه وزن، با افزایش فاکتورهای التهابی و ایجاد آبشار التهابی در بدن، فرد را مستعد ابتلاء به عفونت میکند. بنابراین کاهش وزن در بروز و کاهش بیماریهای حاد عفونی تأثیرگذار است.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که بشقاب غذایی روزانه هر فرد باید شامل کدام دسته گروه های غذایی باشد، گفت:
لازم است ۵۰ درصد بشقاب از سبزی و میوه، ۲۵ درصد نشاسته و غلات سبوس دار و ۲۵ درصد هم با منابع پروتئینی کامل گردد. وی تاکید کرد اغلب ویتامینها و مواد مغذی از طریق غذا تامین می شوند و آن دسته از موادی که نیاز به مصرف مکمل دارد، محدود می باشد.
اصغری مواد غذایی با رنگدانه های نارنجی و زرد پررنگ (بتاکاروتن) را حاوی ویتامینA دانست، هویج، کدو حلوایی، فلفل دلمه رنگی، حاوی ویتامین A هستند و پیشنهاد میشود در برنامه روزانه غذایی قرار بگیرد. وی گفت: میزان نیاز به ویتامین A، در گروه های جنسی و سنی متفاوت است، همچنین دریافت ویتامین A، از منابع غذایی، هیچگونه مسمومیت ایجاد نمی کند، مسمومیت تنها با استفاده بیش از مجاز مکمل ها در بدن ایجاد میشود.
همچنین ویتامین C در میوه ها و سبزیجاتی مانند: مرکبات، سبزی، فلفل دلمه ای و...، به وفور یافت میشود. ویتامین سی محلول در آب است، اما زیاده روی در مصرف مکمل ویتامین C، در ایجاد سنگهای کلیه موثر است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: مسمومیت با ویتامین ها زمانی مطرح می شود که فرد به مکمل ها روی آورد، که در خصوص ویتامینD، عوارض جدی به دنبال دارد. وی گفت منابع غذایی محدودی ویتامین D دارند، زرده تخم مرغ و دسته ای از ماهی ها حاوی این ویتامین هستند. او منبع اصلی ویتامین D را نور خورشید دانست، اما به دلیل آلودگی هوا، مصرف ضدآفتاب و.....، راه اصلی دریافت این ویتامین را مکمل دانست و به طور میانگین،نیاز روزانه هر فرد را ۱۰۰۰ واحد ویتامین دی ذکر کرد. وی گفت: میزان استاندارد این ویتامین، بین ۳۰ تا ۷۰ نانو گرم به ازای هر میلی متر است و در صورتی که این غلظت به بالای ۱۰۰ میلی گرم به ازای هر میلی لیتر در خون برسد مسمومیت ایجاد می کند.
کارشناس برنامه ماهی و روغن ماهی را منبع جانوری اسیدهای چرب امگا-۳ دانست و همچنین از روغن کلزا و گردو و به عنوان منبع گیاهی غنی از امگا ۳ نام برد، وی گفت: امگا ۳ ضد التهاب است و بلوک آبشار التهابی در بدن، از جمله وظایف اوست. وی گفت: اسید چرب امگا۶، در روغن ذرت و روغن آفتابگردان وجود دارد که زمینه التهاب در بدن را افزایش میدهد، بر هم خوردن تعادل بین امگا۳ و امگا۶،باعث ایجاد التهاب در بدن میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: پروبیوتیکها منابع غذایی فرا ویژه ای هستند که با اثری که بر فلور طبیعی روده دارند، تولید آنها را افزایش می دهند و باعث افزایش سلامت دستگاه گوارش و همچنین افزایش مقاومت به انسولین، جلوگیری از افزایش چربی های خون، جلوگیری از سندروم متابولیک، ،چاقی و... ، میشوند.
پروبیوتیک ها در جلوگیری از عفونت های تنفسی هم نقش دارند، هر چه تعداد باکتری های مفید و مثبت افزایش یابد، اثرات مثبت آن ها نیز افزایش خواهد یافت، وی گفت: حبوبات و لبنیات با چربی های تخمیر پذیر، زمینه مساعدی را برای افزایش باکتری های روده و در نتیجه تولید پروبیوتیک ها فراهم می کنند.
اصغری تاکید کرد: سیر و پیاز با داشتن مادهای به نام آلیسین مقاومت بدن را در قبال ویروسها و قارچها افزایش میدهند و توصیه کرد به شکل های مختلفی از این دو ماده در غذای روزانه استفاده کنید.
مشاهده برنامه