اپلیکیشن شبکه سلامت
دریافت نسخه اندروید

مشاهده خبر

سه شنبه 17 آبان 1401

مصرف منطقی آنتی بیوتیک

برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ به صورت زنده از شبکه سلامت سیما پخش می شود.

5

مصرف منطقی آنتی بیوتیک

برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ به صورت زنده از شبکه سلامت سیما پخش می شود.

در برنامه ضربان شبکه سلامت سیما مورخ ۱۶/ ۸ مجری برنامه میزبان دکتر آمیتیس رمضانی متخصص عفونی، عضو هیئت علمی انستیتو پاستور و دبیر انجمن بیماریهای عفونی ایران بود و در خصوص مصرف منطقی آنتی بیوتیک به گفتگو پرداختند.

کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که آنتی بیوتیک ها در درمان چه بیماری هایی مورد استفاده قرار می‌گیرند، گفت:

تجویز آنتی بیوتیک ها، در بیماریهایی که باکتریها عامل ایجاد آن هستند، مانند: گلو درد چرکی استرپتوکوکی، تجویز میشوند.

وی یادآور شد: عامل ایجاد سرماخوردگی ها ویروسها هستند و نیاز به درمان آنتی بیوتیکی ندارند.

استاد تمام انستیتو پاستور ایران گفت: به دلیل شیوع کرونا و محافظت زیاد طی دو سال گذشته، مقاومت و ایمنی بدن در برابر انواع بیماری های ویروسی، کاهش یافته است و در حال حاضر با شیوع انواع سرماخوردگی ها و آنفولانزا، رو به رو هستیم.

این متخصص عفونی گفت: در هنگام ابتلا به بیماریهای ویروسی، مانند: انواع سرماخوردگی ها، سیر بیماری باید بطور طبیعی، طی شود. (البته به غیر از بیماری آنفولانزا که در موارد خاص، از داروی ضد ویروسی اختصاص بیماری آنفولانزا، استفاده میشود)

وی گفت: درمان سرماخوردگی ها، معمولاً  بر اساس علامت بیماری است و استفاده از مسکن، مایعات فراوان، آنتی هیستامین و استراحت، تنها توصیه پزشک است و مصرف آنتی بیوتیک ها غیر ضروری است و نه تنها کمک به درمان نمی‌کند بلکه مشکلاتی را اضافه می کند.

دکتر رمضانی گفت: مصرف بی مورد آنتی بیوتیک ها، ممکن است پزشک را در تشخیص بیماری به اشتباه بیندازد، مهمترین مسئله در پزشکی، تشخیص درست بیماری است و نیاز به نگاه تخصصی پزشکی دارد تا بتواند علائم سرماخوردگی را از علائم مشابه در دیگر بیماری‌ها افتراق دهد، با مصرف بی مورد آنتی بیوتیک توسط بیمار، تشخیص بیماری با اختلال مواجه خواهد شد.

وی گفت: افراد با ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا مشکل پیدا نمی‌کنند، این بیماری‌ها به طور خود به خود خوب می‌شوند، ما آنتی بیوتیک ها را، برای عفونت های جدی نگه داشته ایم، (مانند عفونت مغز، آبسه مغز، عفونت قلب، ذات الریه و....). وی همچنین یادآور شد: اگر با مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها، باکتری‌ها را به دارو مقاوم کنیم، در آینده هیچ ابزاری برای درمان عفونتها نخواهیم داشت.

دبیر انجمن بیماریهای عفونی متذکر شد: ما ترجیح می‌دهیم عفونت ها را با آنتی بیوتیک های ارزان تر، ساده تر و در دسترس تر درمان کنیم(که طیف اثر کوچکتر و محدودتر ای دارند)، ما مایل نیستیم آنتی بیوتیک های وسیع الطیف و قوی بدهیم، زیرا به دنبال آن، اثرات منفی زیادی خواهیم داشت. ترجیح ما این است که: آنتی بیوتیک ها را برای عفونت های خطرناک مصرف کنیم، زیرا در صورت پیشامد عفونت جدی برای فرد، این داروها موثر واقع نخواهد شد و فرد به سمت خطر و حتی مرگ سوق داده میشود.

کارشناسی برنامه در پاسخ به این سوال، که آنتی بیوتیک ها چه هستند و چه می کنند؟ و استفاده بی رویه آنها، چه بر سر بشر خواهد آورد؟، گفت: ایران جایگاه دوم جهان در مصرف آنتی بیوتیک ها را دارد و ۱۶ برابر استاندارد جهانی، مصرف آنتی بیوتیک در کشور وجود دارد.

وی در خصوص بایدها و نبایدهای مصرف آنتی بیوتیک ها گفت: زمان مصرف آنتی بیوتیک بسیار اهمیت دارد، زیرا در صورت نخوردن به موقع آن، سطح خونی آنتی بیوتیک پایین می آید و هیچگونه اثری در درمان نخواهد داشت، به طوری که نخوردن آنتی بیوتیک، بسیار بهتر از نامنظم خوردن آن خواهد بود.

عضو هیئت علمی انستیتو پاستور ایران یادآور شد: هر آنتی بیوتیک، برای بیماری خاصی تهیه شده است و نباید به امید بیشتر شدن اثر آن، دوز دارو را تغییر داد و یا همراه با نوع دیگری از آنتی بیوتیک، مصرف کرد. او همچنین تاکید کرد: گاهی مصرف همزمان آنتی بیوتیک ها با بعضی از داروها ایجاد تداخل دارویی می کند و برای فرد مشکلات زیادی به وجود می آورد،بنابراین لازم است در هنگام تجویز آنتی بیوتیک، پزشک خود را از مصرف داروهای تان، مطلع گردانید.

دکتر آمیتیس رمضانی به مردم توصیه کرد: از اصرار به پزشک برای تجویز آنتی‌بیوتیک خودداری کنند، زیرا با مصرف بی مورد آنتی بیوتیک ها (مانند مصرف آنتی بیوتیک در هنگام سرماخوردگی و آنفولانزا) حساسیت باکتری ها به دارو را از بین می رود و باکتری های مقاوم به دارو ایجاد می شود و در صورت نیاز به مصرف در دوره‌های بعد، میکروب نسبت به درمان مقاومت نشان می دهد و پزشک مجبور به تجویز آنتی بیوتیک های قوی تری می شود. به همین دلیل است که دنیا به این سمت پیش رفته است، که مصرف آنتی بیوتیک ها را محدود کند، زیرا در آینده هیچ دارویی برای درمان عفونت های جدید و کشنده نخواهیم داشت.

این متخصص عفونی تاکید کرد: تجویز آنتی بیوتیک ها، در کودکان و افراد مسن با دقت و توجه بیشتری انجام گیرد. وی در پاسخ به این سوال که آیا آنتی بیوتیک ها در دوران بارداری قابل تجویز هستند، گفت در صورت بروز عفونت در مادر باردار آنتی بیوتیک های بی خطری وجود دارد که لازم است پزشکان، نسبت به تجویز آن اقدام کنند.

مشاهده برنامه

 

آخرین اخبار

«کهیر و اگزما» «درد گردن و شانه» «بیماریهای خونریزی دهنده در کودکان» «ورزش و سلامت قلب» «لک‌های صورت در دوران بارداری» «جراحی چاقی» نشست مدیر شبکه سلامت سیما و نمایندگان سازمان ها و نهاد های مرتبط با سلامت روان در آستانه هفته سلامت روان «تدابیر فصل پاییز از نگاه طب ایرانی» «جراحی چاقی» انواع سکته‌های مغزی بزرگداشت روز پزشک در شبکه سلامت «افسردگی در کودکان» «تب دنگی و پشه آئدس» «تبلیغات و واقعیت‌ها در دندانپزشکی» نگاهی به تاریخ شفاهی سازمان پزشکی قانونی در «اثر انگشت» «نقش تغذیه در مدیریت اعتیاد» استفاده از عینک های آفتابی استفاده از دهانشویه‌ها برنامه نامزدهای ریاست‌جمهوری در حوزه سلامت از قاب شبکه سلامت سیمای انتخابات و مناظره های تلویزیونی نشست مسئولین فدراسیون ورزش های ناشنوایان با قائم مقام و مدیر تامین برنامه شبکه سلامت سیما «صرع در سالمندان» نشست مدیر شبکه سلامت و سرپرست مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت . «عوامل موثر در ایجاد آرتروز زانو» «اثر انگشت» خیرین حوزه سلامت در قاب شبکه سلامت سیما «تازه‌های دندانپزشکی» پیام رئیس رسانه ملی در پی شهادت رئیس جمهور و همراهانش «رئیسی عزیز خستگی نمی‌شناخت» سنگ‌های کلیه و مجاری ادراری آغاز پخش فصل دوم برنامه «پا به ماه» از شبکه سلامت سیما «ورزش و روزه داری» پیام نوروزی به مناسبت آغاز سال ۱۴۰۳ «آداب سحر و افطار از دیدگاه طب سنتی ایرانی» زخم معده و روش‌های پیشگیری از آن پوکی استخوان و شکستگی استخوان لگن کم خونی در دوران بارداری پیشگیری و کنترل آسم شدید و مقاوم به درمان تکامل مغز در کودکان نشست مدیر شبکه سلامت سیما و معاون پرستاری وزارت بهداشت سوء هاضمه و میکروب «جام‌جم» از برنامه روی آنتن شبکه سلامت گزارش می‌دهد انحراف ستون فقرات «مضرات خود درمانی در بیماری‌های گوارشی» یبوست و راه‌های پیشگیری از آن تغذیه با شیر مادر «سیروز کبدی» «ترشحات پشت حلق» حضور تیم فوتسال شبکه سلامت سیما در جام مدافعان سلامت استان تهران «درمان‌های جایگزین جراحی پروستات»

نظرات

مانده : (1000) حرف