اپلیکیشن شبکه سلامت
دریافت نسخه اندروید

مشاهده خبر

دو شنبه 5 دی 1401

جراحی های چاقی و متابولیک

برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ به صورت زنده از شبکه سلامت سیما پخش می شود.

1

جراحی های چاقی و متابولیک

برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ به صورت زنده از شبکه سلامت سیما پخش می شود.

در برنامه ضربان شبکه سلامت سیما دکتر شهاب حسینی فوق تخصص لاپاراسکوپی (جراحی درون بین) و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در خصوص جراحی های چاقی و متابولیک به گفتگو پرداخت.

کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که چاقی چیست و چه معیارهایی دارد؟، گفت: چاقی یعنی تجمع غیر طبیعی سلول های چربی که با علت های مختلفی ایجاد میشود و معمولاً با سبک زندگی ناسالم (غذای ناسالم و کم تحرکی) ارتباط مستقیم دارد

وی گفت: چاقی، شاخص های متعددی دارد که مهمترین آن شاخص توده بدنی یا BMI است، و از تقسیم، وزن فرد بر حسب کیلوگرم بر مجذور قد بر حسب متر، به دست می آید. اگر حاصل این عدد (شاخص توده بدنی)، بین ۱۸/۵ الی ۲۵ باشد، فرد در محدوده نرمال، بین ۲۵ تا ۳۰ اضافه وزن، ۳۰ تا ۳۵ چاقی درجه یک، ۳۵ الی ۴۰ چاقی درجه ۲ و BMI بالای ۴۰ را چاقی مرضی میگویند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران یادآوری کرد: نوع فعالیت هر فرد، در میزان وزن وی، تاثیر گذار است، به طور مثال: افرادی که ورزشکار حرفه ای هستند، چون عضله بیشتری دارند، وزن بیشتری نیز دارند، زیرا عضله نسبت به چربی وزن بیشتری دارد، اما چربی جای بیشتری را اشغال می کند و فرد چاق به نظر می رسد.

شهابی در پاسخ به این سوال، که چاقی چه مضراتی دارد؟، گفت: چاقی ریشه بسیاری از بیماری هاست: دیابت نوع دو، فشار خون، کبد چرب، نازایی، بیماریهای مفاصل و استخوان و بسیاری از انواع سرطان ها، در اثر چاقی ایجاد میشوند.

وی افزود: چاقی خطر سکته قلبی و مغزی را ۶ الی ۷ برابر بیشتر میکند،همچنین افراد چاق، حدود ۱۰ سال، طول عمر کمتری نسبت به افراد با وزن نرمال دارند.

وی درمان چاقی را، مهمترین عامل پیشگیری کننده مرگ و میر در جهان به شمار آورد.

این فوق تخصص لاپاراسکوپی، در پاسخ به این سوال که اعمال جراحی چاقی به چه کسانی توصیه می‌شود؟، گفت: همه افراد چاق کاندید این جراحی ها نیستند، این جراحی ها به افرادی توصیه می‌شود، که BMI بالای ۳۵ داشته باشند، یا افرادی که BMI بالای ۳۰، به همراه یکی از بیماری های متابولیک مانند: کبد چرب، فشارخون، دیابت نوع ۱ و....،را دارند، که با دارو درمان نمی شوند.

وی ادامه داد: اگر فردی با شاخص توده بدنی ۳۵ درخواست جراحی چاقی داشته باشد، داشتن شروطی الزامی است، که شامل: حتماً دوره های رژیم ناموفقی را طی کرده باشد، تعهد داشته باشد که بعد از عمل شیوه زندگی صحیح را دنبال کند،و همچنین سوء مصرف مواد مخدر و الکل را، نداشته باشد.

کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال، که کدام یک از عمل های جراحی چاقی بهتر است؟، گفت: بیش از ۲۰ نوع عمل جراحی چاقی و متابولیک وجود دارد، این جراحی ها زیبایی محسوب نمی‌شوند و جراح به چربی و پوست شکم دست نمی زند، بلکه با تغییراتی که در دستگاه گوارش انجام می دهد، مانند: کوچک کردن معده، پیوند روده به روده و...، باعث یک سری تغییرات هورمونی میشود، حجم خوردن و اشتهای فرد را کم می‌کند و به این ترتیب فرد کاهش وزن پیدا میکند. در کنار آن با تغییرات هورمونی که اعمال می شود، بیماری هایی نظیر: دیابت و فشار خون تا ۸۰ الی ۹۰ درصد، کاهش پیدا میکند.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: سه دسته عمل های جراحی چاقی و متابولیک داریم که، جراحی‌های های محدود کننده، جراحی های ایجاد کننده سوء جذب و جراحی های ترکیبی، نامگذاری شده اند.

وی گفت: عمل های جراحی که محدود کننده خوردن هستند، یعنی حجم خوردن فرد و اشتها را کم میکند، شایعترین نوع این عمل، اسلیو نام دارد، در این عمل، ۷۵ الی ۸۰ درصد حجم معده خارج میشود و همچنین قسمت بالای معده که حاوی هورمون گرسنگی است نیز برداشته می شود و بقیه معده به شکل موز باقی میماند. همچنین در عمل حلقه: که چیزی از بدن خارج نمی‌شود، بلکه حلقه سیلیکونی دور معده قرار می‌گیرد، هرچه این حلقه، بیشتر باد شود، تنگ تر می شوند و خوردن فرد را تحت تأثیر قرار می‌دهد. بالون نیز یکی از محدود کننده های معده است، که جنس سیلیکونی دارد، که از آب مقطر پر و در معده جایگذاری میشود، بالون احساس پری و سیری در معده ایجاد میکند.

شهابی افزود: حلقه معده به دلیل عوارضی که داشته، منسوخ شده است. بالون معده هم، چون روش موقتی است و ۳ الی ۶ ماه پس از ایجاد کاهش وزن، از معده خارج می شود. امروزه به غیر از روش اسلیو معده، حلقه و بالن مورد استفاده قرار نمی گیرند.

این فوق تخصص جراحی درون بین، از دسته دیگری از عمل ها، که منجر به ایجاد سوء جذب در فرد می گردد، نام برد: به طور مثال: اگر در فرد نرمال، ۷ متر روده وجود دارد، جراح کاری میکند، که تنها در یک متر آن، عمل جذب صورت گیرد، در این نوع عمل، اسهالهای شدید، نارسایی کبد و سوء تغذیه های شدید دیده میشود و گاهی با مرگ و میر نیز همراه است، به دلیل همین عوارض، عمل های سوء جذب نیز به دست فراموشی سپرده شده است.

وی گفت: دسته سوم عمل ها، ترکیبی هستند(هم سوء جذبی و محدود کننده)، مانند: عمل بای پس، که جزو عمل های ترکیبی محسوب می‌شود، در این عمل چیزی از بدن خارج نمی گردد و تنها قسمتی از معده توسط منگنه هایی که جراح کارگزاری میکند، غیر فعال می گردد و همچنین با جراحی خاصی، جذب قسمتی از روده هم مختل می شود.

این متخصص لاپاراسکوپی، در پاسخ به این سوال، که اسلیو بهتر است یا بای پس؟، گفت: همه این عمل ها استاندارد هستند و تنها بر حسب عادات غذایی فرد، جراحات دستگاه گوارش (فتق معده، زخم معده، رفلاکس)، بیماری‌های زمینه‌ای (دیابت، فشار خون، کم کاری تیروئید) و اینکه در اقوام درجه یک آنان، سابقه

سرطان وجود دارد یا خیر؟ تصمیم گیری میشود. این جراحی ها بر یکدیگر برتری ندارند و تنها باید، عمل صحیح، برای فرد صحیح، توسط پزشک حاذق، انجام شود.

وی زمان لازم برای رسیدن به وزن استاندارد فرد بعد از عمل را، ۱ الی ۱/۵ سال ذکر کرد. وی همچنین گفت این جراحی ها هر کدام مزایا و معایب مختص به خود را دارند. پس از عمل، انجام دستورات غذایی و ورزشی از ضروریات است. در اینگونه عمل‌ها ۵۰ درصد با جراح و ۵۰ درصد با خود بیمار است که با رعایت دستورات غذایی و ورزشی که توسط تیم درمان( متخصص تغذیه، جراح و پزشک و ورزشی)، توصیه میشود، انجام میگردد.

آخرین اخبار

«درد گردن و شانه» «بیماریهای خونریزی دهنده در کودکان» «ورزش و سلامت قلب» «لک‌های صورت در دوران بارداری» «جراحی چاقی» نشست مدیر شبکه سلامت سیما و نمایندگان سازمان ها و نهاد های مرتبط با سلامت روان در آستانه هفته سلامت روان «تدابیر فصل پاییز از نگاه طب ایرانی» «جراحی چاقی» انواع سکته‌های مغزی بزرگداشت روز پزشک در شبکه سلامت «افسردگی در کودکان» «تب دنگی و پشه آئدس» «تبلیغات و واقعیت‌ها در دندانپزشکی» نگاهی به تاریخ شفاهی سازمان پزشکی قانونی در «اثر انگشت» «نقش تغذیه در مدیریت اعتیاد» استفاده از عینک های آفتابی استفاده از دهانشویه‌ها برنامه نامزدهای ریاست‌جمهوری در حوزه سلامت از قاب شبکه سلامت سیمای انتخابات و مناظره های تلویزیونی نشست مسئولین فدراسیون ورزش های ناشنوایان با قائم مقام و مدیر تامین برنامه شبکه سلامت سیما «صرع در سالمندان» نشست مدیر شبکه سلامت و سرپرست مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت . «عوامل موثر در ایجاد آرتروز زانو» «اثر انگشت» خیرین حوزه سلامت در قاب شبکه سلامت سیما «تازه‌های دندانپزشکی» پیام رئیس رسانه ملی در پی شهادت رئیس جمهور و همراهانش «رئیسی عزیز خستگی نمی‌شناخت» سنگ‌های کلیه و مجاری ادراری آغاز پخش فصل دوم برنامه «پا به ماه» از شبکه سلامت سیما «ورزش و روزه داری» پیام نوروزی به مناسبت آغاز سال ۱۴۰۳ «آداب سحر و افطار از دیدگاه طب سنتی ایرانی» زخم معده و روش‌های پیشگیری از آن پوکی استخوان و شکستگی استخوان لگن کم خونی در دوران بارداری پیشگیری و کنترل آسم شدید و مقاوم به درمان تکامل مغز در کودکان نشست مدیر شبکه سلامت سیما و معاون پرستاری وزارت بهداشت سوء هاضمه و میکروب «جام‌جم» از برنامه روی آنتن شبکه سلامت گزارش می‌دهد انحراف ستون فقرات «مضرات خود درمانی در بیماری‌های گوارشی» یبوست و راه‌های پیشگیری از آن تغذیه با شیر مادر «سیروز کبدی» «ترشحات پشت حلق» حضور تیم فوتسال شبکه سلامت سیما در جام مدافعان سلامت استان تهران «درمان‌های جایگزین جراحی پروستات» ویژه برنامه انتخاباتی «سپیدِ قانون» از شبکه سلامت

نظرات

مانده : (1000) حرف