اپلیکیشن شبکه سلامت
دریافت نسخه اندروید

مشاهده خبر

چهار شنبه 4 مرداد 1402

هموفیلی در کودکان و حمایت از این بیماران

برنامه مادرکودک 3 مرداد

0

هموفیلی در کودکان و حمایت از این بیماران

در برنامه مادرکودک 3 مرداد شبکه سلامت سیما، غلامرضا باهوش، فوق تخصص خون و آنکولوژی کودکان و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، در خصوص هموفیلی به گفتگو پرداخت.

میهمان برنامه در پاسخ به این سؤال که: هموفیلی به چه معناست؟ گفت: جهت کنترل خونریزی پس از آسیب فیزیکی، بدن انسان فاکتور های کنترلی خاصی ترشح میکند ، که این فاکتور ها بعد از آسیب فیزیکی، فعال و به صورت پی در پی باعث ایجاد لخته های خونی میشوند. لخته های ایجاد شده از این فرایند، مانند سدی در محل آسیب، خونریزی را کنترل میکنند.

این استاد دانشگاه ادامه داد: در مبتلایان به بیماری هموفیلی، یکی از این فاکتور ها و حتی در مواردی نادر، تعدادی از این فاکتور ها دچار کمبود هستند. این کمبود درجاتی دارد و فرد را مستعد خونریزی میکند، این خونریزی ها یا بطور خودبخود و یا به دنبال ضربه به اعضای بدن ایجاد میشود.

وی افزود: هموفیلی انواعی دارد و شایع ترین آن هموفیلی نوع A است که بر  روی فاکتور ۸ خون تاثیر منفی میگذارد، همچنین هموفیلی نوع B،  بر روی فاکتور ۹ خون اثرات منفی دارد، این فوق تخصص کودکان اشاره کرد: از هر ۵۰۰۰ نوزاد متولد شده، یک نفر مبتلا به هموفیلی نوع A و از هر ۳۰۰۰۰ نوزاد یک نفر مبتلا به نوع B میباشد. در ضمن فاکتور های دیگری هم وجود دارند که کمبود آنان کمتر شایع است.

غلامرضا باهوش در پاسخ به این سوال که  هموفیلی به چه علت ایجاد میشود؟، گفت: هموفیلی دو نوع ارثی و اکتسابی دارد که نوع ارثی شایع ترین نوع این بیماریست.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد:  اگر تنها پدر بیمار مبتلا به هموفیلی باشد، فرزند پسر این خانواده قطعاً سالم خواهد بود. وی گفت: تشخیص این بیماری راحت است و از طریق آزمایش فاکتور های خون و بررسی ژنتیکی، انواع آن قابل تشخیص خواهد بود. هرچند اگر پسری مبتلا به هموفیلی باشد، قطعاً مادر وی به این بیماری مبتلا بوده است.

باهوش خاطر نشان کرد: در مواردی که مشکوک به هموفیلی هستند ولی هنوز ابتلای فرد به این بیماری مشخص نیست، معمولا آزمایش ژنتیکی انجام میشود، در عین حال میتوان هموفیلی را قبل از تولد با نمونه گیری از جنین بین هفته ۱۲ تا ۱۶ تشخیص داد.

وی ادامه داد: خوشبختانه فاکتور ها به صورت دارو برای بیماران هموفیلی تولید شده، و به دو صورت نوترکیب (ساخته شده درآزمایشگاه) و مشتق از پلاسما (از پلاسمای فرد سالم استخراج میشود) موجود است اما مسأله مهم این است که بیماران این دارو ها را به صورت منظم دریافت کنند.

این استاد دانشگاه افزود: اگرچه یک فرد بزرگسال با آگاهی از شرایط می‌تواند سبک زندگی خود را با هموفیلی سازگار سازد و فعالیت های روزانه و ورزش های مناسب و کم خطر را برای وضعیت خاص جسمانی خود انتخاب کند، اما محدود کردن یک کودک هموفیلی به صورت فیزیکی بسیار دشوار است و میتواند بر تکامل روحی روانی و جسمی کودک اثر منفی بگذارد، بنابرین باید شرایطی فراهم باشد تا فاکتورها به میزان کافی در اختیار این بیماران قرار داشته باشد تا بتوانند برنامه پیشگیری را به صورت مرتب و منظم اجرا کنند و با رسیدن به سنین بلوغ، سبک زندگی آگاهانه ای برای خود انتخاب کنند.

برنامه مادر کودک همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۹ صبح از شبکه سلامت سیما پخش می‌شود.

آخرین اخبار

تغذیه و تقویت دستگاه ایمنی بدن " ویژه برنامه های شبکه سلامت در هفته دفاع مقدس " واریس راه های کاهش وزن مادران شاغل و تعادل بین کار و امور منزل تغییر الگوی بیماری‌های گوارشی کیف و کفش مناسب برای دانش آموزان «یا شافی» شبکه سلامت در روز شهادت امام هشتم اضافه وزن و راه‌های کاهش سینوزیت " استودیو سلامت اربعین" بیماری‌های پستان کم شنوایی بیماری‌های التهابی روده تغذیه و سلامت پوست و مو علل تغییر رنگ ادرار سرو سپید، ویژه برنامه روز پزشک شبکه سلامت انتخاب کفش مناسب قدردانی اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس از " شبکه سلامت سیما " توصیه هایی برای زائرین اربعین برای جلوگیری از گرمازدگی و اسهال و استفراغ مناسب سازی محیط برای کم توانان کمک به نوجوانان برای انتخاب درست «بهداشت خواب» جلسه وبیناری مدیران شبکه سلامت سیما با شبکه «دکتر» روسیه ویروس HPV ماده مخدر گل زائران اربعین مراقب گرمای زیاد باشند اختلال پانیک مشکلات شیردهی در مادران عوامل آسیب زای جنین(تراتوژن ها) توصیه‌های تغذیه‌ای برای پیشگیری از گرمازدگی با ارسال نامه‌ای به رئیس رسانه ملی صورت پذیرفت؛ ترشحات و عفونت های بانوان پوشش اخبار پیاده روی اربعین حسینی در شبکه سلامت سیما تغذیه و نوشیدنی های مناسب فصل تابستان راههای پیشگیری از گرمازدگی خود مراقبتی برای کم کردن نیاز به اهدای خون تراتوژن ها (عوامل مضر و آسیب رسان) در دوران بارداری و شیردهی سنگ کیسه صفرا بیماری هپاتیت تغذیه مادران شیرده هموفیلی در کودکان و حمایت از این بیماران برای صبحانه چه بخوریم؟ درد های لگنی در بانوان به امید دیدار داروهای ممنوعه در سفر به عراق چیست؟ ویژه های دهه محرم در شبکه سلامت دیدار مدیر شبکه سلامت با رئیس سازمان بهزیستی کشور لزوم توجه به غربالگری فرهنگی در حوزه ناشنوایان پرستار بتی

نظرات

مانده : (1000) حرف