عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: سازمان بهداشت جهانی، از چاقی به عنوان مادر تمامی بیماریهایی که میتواند منجر به عوارض زیادی از جمله: سندروم متابولیک، افزایش فشار خون و دیابت، سندروم تخمدان پلی کیستیک و عامل ایجاد کننده انواعی از سرطانها است، نام برد. وی ادامه داد: با پیشگیری و درمان چاقی میتوان از بروز و پیشرفت انواع سرطانها جلوگیری کرد.
وی متذکر شد: این باور غلط است، که چاقی را عدم تناسب اندام بدانیم، زیرا زیبایی بعد آخر درمان چاقی است. چاقی یک بیماری مزمن است و باید به شکل جدی با آن برخورد کرد.
ساروی در پاسخ به این سوال که شاخصهای مختلف چاقی کدامند؟، گفت: نمای توده بدنی یا BMI، مهمترین شاخص درجه چاقی، محسوب میشود. اگر فرد BMI بالای ۳۰ داشته باشد، چاق محسوب میشود. وی چاقی درجه یک را با ۹/BMI= ۳۰-۳۴ و چاقی درجه ۲ را ۴۰_۳۵ و چاقی درجه ۳ را با نمایه توده بدنی بالاتر از ۴۰ دانست.
وی ادامه داد: هر فردی که نمای توده بدنی بالای ۳۰ داشته باشد، الزاماً کاندید جراحی چاقی نیست، تنها در صورتی که فرد نمای توده بدنی بالای ۳۵ داشته باشد و یا BMI بالای ۳۰ ای که با بیماریهای زمینهای (دیابت و فشار خون بالا)همراه باشد، میتوانند کاندید جراحی چاقی قرار بگیرند.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: جراحی چاقی، آخرین روش درمان است، افراد باید در ابتدا با تغییر سبک زندگی ( ورزش و تغذیه سالم) و در صورت تجویز پزشک، مصرف داروهای مورد تایید درمان چاقی، به کاهش وزن خود کمک کنند، جراحی چاقی، تنها در آخرین مرحله درمان، پیشنهاد میشود.
وی در پاسخ به این سوال، که جراحیهای چاقی چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟، گفت: وقتی در مورد جراحی چاقی یا متابولیک صحبت میشود، بدین معناست که بر سندروم متابولیک فرد تاثیرگذار است. (مانند لیپولیز)
وی از اسلیو معده به عنوان جراحی ماندگاری که باعث تغییر در دستگاه گوارش میشود نام برد. (مانند خارج کردن بخشی از معده )
در جراحی بای پس نیز، مقدار جذب مواد غذایی فرد را نیز تغییر میدهند. گاهی با استفاده از ترکیب این دو نوع جراحی، هم دستگاه گوارش را کوچک میکنند و هم با استفاده از مکانیسمی جذب غذا را تغییر میدهند. قابل ذکر است: انواع جراحیها کلاً بر حسب شاخص توده بدنی انجام میشود.
ساروی ادامه داد: با توجه به کاهش میزان جذب ویتامینها به دنبال عمل اسلیو و بای پس،(به دلیل کاهش حجم معده و سرعت خروج مواد از روده کوچک)، قطعاً افراد نیاز به دریافت مکمل دارند. وی افزود: با توجه به خطرات چاقی در بروز انواع بیماریها و عوارض اندک جراحیهای چاقی(۰/۵ درصد خونریزی، ۰/۵ درصد آمبولی، ۰/۵ نشت و ۱ در هزار با خطر فوت فرد، همراه است.
این فلوشیپ جراحی های چاقی افزود: این باور غلط است که پس از انجام جراحیهای چاقی، احتمال بازگشت چاقی وجود ندارد. داشتن سبک زندگی سالم ( رژیم غذایی صحیح و تحرک کافی و ورزش) از ضروریات حفظ وزن متعادل، پس از اینگونه جراحی هاست.
کارشناس برنامه، پزشک متخصص جراحی های چاقی را، تنها فرد صلاحیت دار، برای انتخاب نوع جراحی دانست، به طور مثال: در فرد حجیم خوار، اسلیو کاندید عمل است، اما در فرد ریزهخوار، عمل بایپس توصیه میشود.
برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنج شنبه ساعت۱۶ از شبکه سلامت سیما پخش میشود.