خادم گفت: در طب ایرانی، عمر انسان به چهار دوره سنی تقسیم میشود: بدو تولد تا ۳۰ سالگی که دوره رشد و نمو نام دارد، ۳۰ تا ۴۵ سالگی که دوره جوانی است، ۴۵ تا ۶۰ سالگی دوره میانسالی و ۶۰ تا ۱۲۰ سالگی را دوره سالمندی نامیده اند. حکمای طب ایرانی دوره طبیعی عمر انسان را ۱۲۰ سال تعیین کرده اند و اعتقاد بر این است که در صورت حفظ تدابیر سلامت در زندگی، افراد عمر ۱۲۰ سال را تجربه میکنند.
کارشناس برنامه ادامه داد: برای هر یک از این دورههای سنی، مزاج خاصی تعریف شده است. در دوره سنی بالای ۶۰ سال، مزاج طبیعی بدن به سمت رطوبت میرود، به همین علت بیماریهایی که ماهیت سرد و رطوبت دارند، بیشتر نمود پیدا میکنند، مانند: درد مفاصل ( زانو درد، کمر درد و گردن درد) و سوء هاضمه (سنگینی گوارشی، نفخ و ترش کردن)، بدین ترتیب اگر خواهان مزاج معتدل در سالمند باشیم، باید تدابیری اتخاذ کنیم که گرمی و حرارت مزاج آنها را افزایش دهیم، که با مصرف غذاهای مقوی و کم حجم، مانند: آبگوشت گوسفندی، تخم مرغ عسلی و شیر و عسل، حرارت مزاج افراد بالای ۶۰ سال، تامین میشود.
این متخصص طب سالمندان افزود: یکی دیگر از توصیههای مهم به عزیزان سالمند، این است که وعده غذایی شام را حذف نکنند، زیرا باعث ضعف قوای بدنی میشود. وی توصیه کرد: شام حتی الامکان غذای سبکی باشد و تا هنگام خواب، حداقل ۲ الی ۳ ساعت فاصله باشد.
خادم در پاسخ به این سوال که سالاد غذای مناسبی برای وعده شام سالمندان است؟، گفت: سالادها معمولا طبع و طبیعت سردی دارند و توصیه میشود در وعده شام استفاده نشوند. وی افزود: بهتر است، سالادها را به عنوان میان وعده و همراه با مصلح آن مانند: آویشن، میل کنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: یکی از دلایل افزایش وزن در سالمندان، افزایش رطوبت بدن است، رطوبت زیاد همچنین باعث افزایش سایز بدن نیز میشود.
وی افزود: از نکات دیگر سلامت سالمندان، خواب کافی و به موقع است، متاسفانه بعضی از افراد سالمند زمان خواب خود را با حضور در فضای مجازی، مختل میکنند. او زمان طلایی خواب را از ۱۰ شب تا ۲ نیمه شب دانست، که در این زمان هورمون استرس در حداقل میزان خود قرار دارد و خواب در این زمان، بسیار با کیفیت است.
خادم در خصوص فعالیت بدنی در سالمندان گفت: با توجه به محدودیت تحرک در زمان سالمندی، داشتن یک فعالیت حداقل در محیط خانه ضروری است، در این حالت جریان خون به خوبی برقرار میشود و عضلات نیز تقویت میشوند. وی از مزایای ماساژ بدن در دوران سالمندی، همراه با روغن بادام، روغن بابونه و ...، تاکید کرد و افزود: ماساژ کمک کننده به جریان خون مناسب به اندامها و تقویت عضلات است.
این متخصص طب سالمندی یکی از مشکلات شایع تغذیهای در این دوران را، یبوست دانست و گفت: کنترل یبوست تنها با پیشگیری از یبوست انجام میشود، وی قرار دادن آلو بخارا و کدو حلوایی در غذاهای سالمندان را برای جلوگیری از یبوست مناسب دانست. وی افزود: خوردن انجیر خشک، همراه با آلو بخارای خیس شده یکی از راههای پیشگیری از یبوست در سالمندان است.
برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ از شبکه سلامت سیما پخش میشود.