کارشناس برنامه در پاسخ به این سؤال که چند درصد از بیماریهای ستون فقرات را بیماریهای روماتیسمی این عضو تشکیل میدهد؟، گفت:
اگر بیماری آرتروز و کمردردهای مکانیکی را که شایعترین علت بیماریهای ستون فقرات هستند، کنار بگذاریم، دومین روماتیسم شایعی که در دسته بیماریهای التهابی قرار میگیرد، روماتیسمهای ستون فقرات است که ۰/۲٪ تا ۰/۵٪ افراد جامعه را به خود اختصاص داده است.
وی ادامه داد: در عده ای از مبتلایان به بیماریهای روماتیسمی، فاکتورهای خونی روماتیسمی در خون، منفی است (سرونگاتیو) و تشخیص بیماری برای این افراد، تنها توسط انجام معاینات بالینی امکان پذیر است، همچنین افزود: قدم اصلی در تشخیص بیماریهای روماتیسمی، انجام یک معاینه دقیق و شرح حال کامل میباشد و آزمایشات تنها جهت تایید تشخیص بیماری، درخواست میشود.
این فوق تخصص روماتولوژی گفت: شایعترین بیماری روماتیسمی، التهاب ستون فقرات (اسپوندیلیت آنکلوزان) است که با ایجاد التهاب در ستون فقرات و زائدههای استخوانی بر روی آن، باعث جوش خوردن مهرههای ستون فقرات به یکدیگر در این بیماران میشود.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال، که بیماری التهابی ستون فقرات چگونه ایجاد میشود؟، گفت: مانند تمام بیماریهای خود ایمنی دیگر، این بیماری نیز ژنتیکی است (یک فاکتور ژنتیک به نام HLAB27، در این بیماران ایجاد شده است) که تا ۹۰ درصد افراد مبتلا به بیماری التهابی ستون فقرات این ژن را دارا هستند. در کشور ایران حدود ۷۶ درصد بیماران مبتلا به این بیماری، از نظر وجود این ژن، ,مثبت هستند..
احمدرضا جمشیدی یادآور شد: در بیماریهای روماتیسمی درد علامت بسیار مهمی است، وی افزود: کمردردهای مکانیکی (مانند دیسک بین مهره ای) با استراحت بهتر و با فعالیت بدتر میشوند و کمردردهای التهابی، برعکس در استراحت ایجاد میشوند و با فعالیت بهتر میشوند. در فردی که کمردرد روماتیسمی دارد، صبحها پس از بیدار شدن از خواب خشکی بدن، همراه با کمر درد دارد، که پس از شروع فعالیت بدنی بهتر میشود.
وی گفت: متاسفانه مشکلی که در این بیماری وجود دارد، دیر مراجعه کردن بیماران است، زیرا زمان طلایی درمان از دست میرود یکی دیگر از مشخصههای این بیماری ،درد مفصل لگن است. (مفصل ساکرو ایلیاک که بین استخوان خاجی و بال لگن قرار دارد، دردناک میشود)
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که مراحل اولیه درمان این بیماری چیست؟، گفت داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، مانند: بروفن، ایندومتاسین و ناپروکسون، در مراحل اولیه بیماری تجویز میگردد، که باعث خاموش شدن التهاب در این بیماری میشود. مصرف این داروها همچنین از ایجاد زائدههای استخوانی و یا تسریع در ایجاد آنها، جلوگیری میکند. با مصرف این داروها، جوش خوردن مهرهها بر روی هم را، به تاخیر میاندازد.
وی به این بیماران توصیه کرد: این داروها تنها مسکن نیستند و جنبه درمانی دارند، هرگز آنها را بدون نظر پزشک قطع نکنید
برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ از شبکه سلامت سیما پخش میشود.