کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که کدام نوع از دیابت بیشتر با بیماریهای چشمی مرتبط است؟، گفت: در هر دو نوع دیابت، نوع یک (وابسته به انسولین که ناگهانی و حاد شروع میشود) ونوع دو ( که با افزایش سن، چاقی و سبک زندگی ناسالم ایجاد میشود)،درگیریهای چشمی وجود دارد.
وی ادامه داد: در دیابت نوع ۱ چون با علائم حاد همراه است، نشان دهنده این است که افزایش قند خون اخیراً ایجاد شده و از شروع دیابت زمان زیادی نگذشته است. پس از تشخیص دیابت نوع ۱، فرد باید ۵ سال بعد به لحاظ چشمی معاینه شود. در دیابت نوع ۲ که بیشتر به دلایل مقاومت به انسولین (در افراد چاق و سنین بالاتر) ایجاد میشود، زمانی تشخیص داده میشود که فرد سالهاست با افزایش میزان قند خون مواجه بوده است، وقتی دیابت نوع ۲ تشخیص داده میشود همزمان باید معاینات چشم پزشکی انجام شود تا ضایعات احتمالی چشم بررسی شود. هرچه مدت ابتلا به دیابت بیشتر باشد و قند خون کنترل نشدهتر باشد، احتمال آسیبهای چشمی نیز بیشتر خواهد بود.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که درگیری چشمی به چه معناست؟، گفت: دیابت مزمن و طول کشیده، باعث نشت عروق چشمی میشود که خطرناکترین و پرعارضه ترین آسیب بر روی شبکه خواهد بود. وی تاکید کرد: بیماران دیابتی باید در زمانهای معینی غربالگری چشم شوند تا به مراحل انتهایی آسیب های چشمی نرسند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: دو ضایعه خطرناک ممکن است در شبکیه چشم افراد مبتلا به دیابت ایجاد شود: اول: که به علت ایسکمی و کمبود اکسیژن، عروق جدیدی در سطح شبکه ایجاد شود، این عروق شکننده هستند که باعث خونریزی بر روی شبکیه و به دنبال آن، افت ناگهانی بینایی میشود. دوم: به دلیل نشت عروق بر روی شبکیه و ورود پلاسمای خون به داخل آن، در مرکز دید (لکه زرد) تورم ایجاد میشود که باعث افت شدید بینایی میشود.
این استاد دانشگاه گفت: خوشبختانه امروزه درمانهای موثری از جمله: تزریق داخل چشم و همچنین لیزر در اختیار است که جدار عروق چشم را پایدار نگه میدارد. ( با لیزر بافتهای ایسکمیک و کم اکسیژن، تقاضا برای اکسیژن در شبکه چشم کم میشود و خطر وجود عروق جدید و همچنین خونریزی کمتر میشود) در نهایت اگر خون از روی شبکیه پاک نشود و یا ترمیم شبکیه صورت نگیرد، توصیه به انجام جراحی انجام خواهد شد.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که فرد مبتلا به دیابت هر چند وقت یک بار به چشم پزشک مراجعه کند؟ گفت: فرد مبتلا به دیابت در صورت درگیر نبودن چشم باید سالانه به چشم پزشک مراجعه کند، اما اگر در معاینه، شبکیه خونریزی خفیف داشته باشد: هشت ماه بعد، خونریزی متوسط: ۶ ماه بعد و خونریزی شدید: هر دو ماه یک بار نیاز به معاینه چشم پزشکی است.
میهمان برنامه به افرادی که برای مدت طولانی قند کنترل نشده خون دارند، (به ویژه افرادی که عملهای داخل چشمی از جمله آب مروارید را انجام دادهاند) هشدار داد: اگر قند خون در میزان نرمال قرار نگیرد، ممکن است مبتلا به بیماری آب سیاه خطرناک و حاد شوید، که در این صورت، به طور ناگهانی فشار داخل چشم بالا میرود و علامت آن: درد شدید، قرمزی، کاهش دید، سردرد و گاهی تهوع و استفراغ است، که این علائم اورژانس واقعی چشم پزشکی است و باید سریعاً جراحی شود.
برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ از شبکه سلامت سیما پخش میشود.