برقعی با شروع این مطلب که گوش درد یکی از شکایتهای شایعی است که متخصصین و پزشکان به عنوان یک درد شایع با آن روبرو هستند، افزود: گوش دردها به دو دسته: با منشا گوش (گوش خارجی، میانی، داخلی و نواحی اطراف آن) و در نوع دوم: با منشا غیر گوش، که در این حالت ساختار گوش کاملاً سالم است و درد از دیگر مناطق دیگر بدن، که عصب مشترک با گوش دارند، به این منطقه ارجاع میشود، این نوع دوم از دردها بسیار شایعند و دردهای ارجاعی نام دارند.
وی در پاسخ به این سوال که علت صدای گوش چیست؟، گفت: وزوز گوش و صداهای اضافی که توسط بیمار احساس میشود، مشکل بسیار شایعی است. همچنین افزود: تمام فعالیتهای بدن از جمله جریان خون در سر و یا هر حرکت فیزیکی دیگر مانند: نفس کشیدن، صداهایی ایجاد میکنند که قابل شنیدن است. البته در مواردی گیرندههای شنوایی (سلولهای مویی) آسیب میبینند و باعث درک صداهای غیر طبیعی میشود که با شنیدن صدای وزوز همراه است در اکثر موارد و پس از بررسیهای لازم، این صداها با مشکلی همراه نیستند و باید آنها را نادیده بگیریم تا خللی در زندگی ایجاد نکنند.
میهمان برنامه در پاسخ به این سوال که مهمترین دلایل احساس درد در گوشها چیست؟، گفت :اولین و شایعترین دلیل، عفونتهای گوش خارجی است. عفونتهای گوش خارجی، مختص فصول گرم سال است و اغلب به دنبال آب بازی و آب تنی در محیط های آلوده ایجاد میشود، البته افرادی که عادت به دستکاری گوش دارند مستعد ابتلا به عفونتهای گوش خارجی هستند.
پدرام برقعی تاکید کرد: افراد دیابتی مستعد نوع دیگری از عفونتها، یعنی قارچها هستند که میتواند باعث تخریب استخوانهای گوش، کف جمجمه، مغز و...،شود، که بسیار خطرناک هستند. وی افزود: اگر یک فرد دیابتی و یا حتی افرادی که مبتلا به نقص سیستم ایمنی هستند، مبتلا به گوش درد شدند، این درد به عنوان یک اورژانس پزشکی محسوب میشود و باید سریعاً به پزشک مراجعه کنند.
فوق تخصص گوش ادامه داد: خارش گوش دو علت اصلی دارد: عفونتهای قارچی و آلرژی و حساسیتهای پوست (پوست مجرای گوش یکی از نازکترین و حساسترین پوستهای بدن است و یکی از اولین جاهایی که به آلرژیها حساسیت نشان میدهد گوش است) او توصیه کرد: بهترین کار این است که، گوشها را دستکاری نکنید و نخارانید، افرادی که گوش سالمی دارند حتماً باید در حمام گوش خود را بشویند، زیرا مجرای گوش از جنس پوست دیگر قسمت های بدن است و اگر شسته نشود، کبره میبندد.
برقعی در پاسخ به این سوال که پیر گوشی چیست؟ گفت: پیرگوشی یک روند طبیعی در بدن است و مانند دیگر اعضای بدن دچار نزول میشود. وی در پاسخ به این سوال که آیا بعد از حمام کردن, خشک کردن گوشها لازم است؟ گفت: در اکثر مواقع نیازی به خشک کردن نیست، زیرا چربی مخاط گوش خارجی، باعث خارج شدن رطوبت از گوش میشود، اما در صورت تمایل به خشک کردن، یکی از بهترین روشها، استفاده از باد سشوار است.
کارشناس برنامه، دومین دلیل گوش دردها را گوش دردهای به دنبال عفونت گوش میانی دانست، پس از عفونتهای سیستم تنفس فوقانی، مانند: حلق و سینوس ها، این عفونت میتواند به گوشها منتقل شده و باعث عفونت گوش میانی شود. اگر بیماری ویروسی باشد، خود به خود درمان میشود و اگر چرکی و میکروبی باشد، با درمان مناسب دارویی بهبود مییابد.
مهمان برنامه در پاسخ به این سوال که آیا تنها منشا ایجاد گوش درد میکروبها هستند؟، گفت: عامل اغلب عفونتهای گوش میانی ویروسها هستند و خوردن آنتی بیوتیک نه تنها باعث بهبود عفونت نمیشود، بلکه طولانی شدن سیر درمان را نیز به دنبال دارد. او به افراد هشدار داد: از خوردن خودسرانه آنتی بیوتیکها اجتناب کنید، زیرا این کار، با ایجاد مقاومت میکروبی همراه است.
برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ از شبکه سلامت سیما پخش میشود.