کارشناس برنامه با بیان این مطلب، که در سالهای اخیر با توجه به تغییر سبک زندگی افراد، با بیماری چاقی مواجه هستیم، گفت: اگر دو عامل مهم میزان فعالیت بدنی و الگوی تغذیهای در افراد به خوبی کنترل نشود، با بیماری چاقی روبرو خواهیم بود. وی افزود: متاسفانه فعالیتهای فیزیکی گذشته جای خود را به بازیهای رایانهای داده است و به جای سبک زندگی سالم و مصرف غذاهای خانگی، بیشتر از غذاهای آماده و فست فودها که کالری، نمک و چربی ترانس بالا دارند، استفاده میشود، که ترکیب این دو عامل چیزی جز اضافه وزن و چاقی نخواهد بود.
وی افزود: در شهرهای بزرگ تقریباً ۶۰ درصد از افراد بالای ۲۰ سال دچار اضافه وزن و چاقی هستند، که متاسفانه این میزان در کلانشهر تهران، به بیش از ۷۰ درصد میرسد. همچنین چاقی علاوه بر اختلالاتی که بر فیزیک و روان افراد میگذارد، سرمنشأ بسیاری از بیماریهای دیگر مانند: دیابت، فشار خون، بیماریهای انسدادی قلبی، آپنه تنفسی و....، میباشد،که خوشبختانه با کنترل چاقی میتوان از رخداد این بیماریها جلوگیری کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در پاسخ به این سوال که به چه فردی چاق گفته میشود؟، گفت: شاخص توده بدنی یا BMI، نشان دهنده میزان چاقی افراد است، که از تقسیم وزن بر مجذور قد به دست میآید. اگر BMI کمتر از۱۸/۵ باشد،فرد را لاغر اگر بین ۲۴/۹-۱۸/۵ باشد، فرد دارای وزن نرمال و۲۹/۹-۲۵ دارای اضافه وزن است. وی افزود: در این مرحله به افراد توصیه میشود: که ورزش و رژیم غذایی را سرلوحه زندگی روزمره خود قرار دهند.
امیر قاسم لویی ادامه داد: به افرادی که BMI
۳۴/۹-۳۰ دارند، چاقی درجه یک اطلاق میشود که به این افراد توصیه به رژیم غذایی و ورزش میشود.( در موارد خاص، به بیماران مبتلا به آرتروز و بیماریهای زمینهای ممکن است توصیه و انجام جراحی چاقی شود) به افراد با شاخص توده بدنی۳۹/۹-۳۵، همراه با یک بیماری زمینه ای نیز، به انجام جراحی توصیه میشود. این دسته از افراد همراه با بیمارانی که BMI بالای ۴۰ دارند میتوانند با استفاده از پوشش بیمهای از عمل جراحی چاقی بهرهمند شوند
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که شایعترین اعمال جراحی چاقی که امروزه از آن استفاده میشود کدامند؟، گفت: عمل جراحی اسلیو معده که محدود کننده است، اشتهای معده را کاهش میدهد و عمل بعدی، جراحی بای پس است، که در آن، هم حجم معده و هم جذب معده، کاهش میابد. وی تاکید کرد: بر حسب شرایط مختلف افراد، عمل جراحی مناسب توسط پزشک، پیشنهاد میشود.( برای پاسخ دادن به این سوال که عمل جراحی اسلیو یا بای پس، کدام یک، مناسب فرد میباشد؟، گفت: باید به سبک تغذیه افراد توجه کرد، که آیا افراد حجیمخوار یا ریزهخوار هستند)
این استاد دانشگاه گفت: دومین عامل سابقه خانوادگی از جمله: بیماریها سرطانهای گوارشی و زخمهای معده هستند که مناسب عمل بایپس نمیباشند زیرا با خارج کردن قسمتی از معده، مسیر آندوسکوپی از بین میرود که پس از جراحی، جهت بررسی دستگاه گوارش، راهی وجود نخواهد داشت. همچنین افزود: عامل بعدی وجود یا عدم وجود رفلاکس معده است، افرادی که سابقه رفلاکس دارند، شاید پس از عمل جراحی چاقی به تشدید بیماری رفلاکس مبتلا شوند، به همین جهت برای مبتلایان به رفلاکس معده، عمل اسلیو مناسب نخواهد بود.
میهمان برنامه در پاسخ به این سوال، که آیا احتمال خطر آمبولی بعد از انجام جراحی چاقی وجود دارد؟، گفت: با توجه به اینکه این افراد ( افراد چاق) فعالیتهای فیزیکی حداقلی داشتهاند و معمولاً اختلالات عروقی دارند، احتمال خطر آمبولی تا دو هفته پس از جراحی وجود دارد اما با تدابیر صورت گرفته: تجویز داروها و استفاده از جورابهای ضد انعقاد، تا حدی از خطر آمبولی جلوگیری میشود.
برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ از شبکه سلامت سیما پخش میشود.