وی با بیان این مطلب که دیابت یکی از بیماریهای سیستمیک با شیوع بالاست که با توجه به سبک زندگی ناسالم و مصرف غذاهای پیش آماده مانند: فست فودها، رو به افزایش است، افزود: بیماری دیابت همه ارگانهای بدن از جمله چشم ها را تحت تاثیر قرار میدهد و تاثیر آن بر تمام اجزای چشم، ازجمله قرنیه ها میباشد.( ضعف اعصاب قرنیه) وی افزود: مهمترین اثر دیابت بر روی شبکه است که اصطلاحاً به آن «رتینوپاتی دیابتی» میگویند.
فلاورجانی ادامه داد: از مشخصترین آسیبهای دیابت, آسیب به عروق کوچک کل بدن است، شبکیه چشم نیز یک بافت عصبی عروقی است و دارای عروق خونی فراوانی است، به همین دلیل، به دنبال افزایش طولانی مدت قند خون، آسیب می بیند.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که کار شبکه چیست و از چه اهمیتی برخوردار است؟، گفت: برای دیدن اجسام، نور باید وارد چشم و بر روی شبکه متمرکز شود (نور در مسیر از قرنیه، اتاق قدامی، عدسی و زجاجیه میگذرد و سپس به شبکه میرسد). شبکیه مسئول تبدیل این نور به سیگنالهای الکتریکی است که برای مغز قابل تفسیر باشد و تصویر دیده شود.
. این استاد دانشگاه ادامه داد: اگر قرنیه چشم، که در مسیر نور است کدر شود، راههای مختلفی برای رفع کدورت آن وجود دارد. اگر فرد دچار کدورت عدسی (آب مروارید) شود این عدسی نیز قابل تعویض است,، اما اگر شبکیه و عصب چشم دچار آسیب شوند، جایگزین و درمانی برای آن وجود ندارد. به همین جهت، متخصصین حداکثر تلاش خود را انجام میدهند که به این بافت که هیچگونه جایگزینی برای آن وجود ندارد آسیبی وارد نشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران تاکید کرد: برای فردی که مبتلا به بیماری دیابت است، مهمترین و بهترین کار، کنترل بهینه میزان قند خون است. وی تاکید کرد: فاکتورهای خطر همراه با بیماری قند، مانند: سیگار کشیدن، پیامدهای درمان را سخت تر میکند، وی تاکید کرد: فرد باید با داشتن سبک زندگی سالم از جمله تحرک کافی و داشتن تغذیه سالم (وجود آنتی اکسیدانها و مولتی ویتامینها)عارضههای عروقی به دنبال افزایش قند خون را، کاهش داد.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که معمولاً چه مدت پس از ابتلا به بیماری دیابت، آثار تخریب بر شبکیه هویدا میشود؟، گفت: بسته به سن فرد و مدت زمان مواجهه عروق بدن با قند خون بالا، این زمان تغییر خواهد کرد به طوری که کنترل قند خون بهینه، میتواند زمان آسیب به عروق، به خصوص عروق شبکه را، تا ۳۰ سال به تعویق بیاندازد.
کارشناس برنامه یادآور شد: شیوع خشکی چشم در افرادی که مبتلا به دیابت هستند، بیشتر از بقیه افراد است، همچنین ممکن است: قرمزی چشم طولانی مدت، در مبتلایان به دیابت بیشتر دیده شود. وی افزود: از بین رفتن بینایی، از غم انگیزترین آثار دیابت بر شبکه چشم است.
این فوق تخصص شبکه چشم تاری دید را مهمترین علامت اثر دیابت بر چشم دانست، که در اینصورت بیمار باید در اسرع وقت توسط چشم پزشک معاینه شود. وی توصیه کرد: غربالگری دیابت پیش از ایجاد علائم آن، از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا وقتی علائم دیابت بر چشمها ایجاد شد، کار زیادی نمیتوان انجام داد.
برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ از شبکه سلامت سیما پخش میشود.