کارشناس برنامه با بیان این مطلب که حفره دهان وظایف مختلفی از جمله: تغذیه، تکلم و شروع هضم در مسیر لوله گوارشی را به عهده دارد، افزود: تنها زمانی که سلامت دهان افراد فراهم باشد و تغذیه مناسبی داشته باشند، ایمنی ارتقا مییابد و به راحتی میتوانند با بسیاری از بیماریها مواجهه داشته باشند.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که آیا امکان دارد، بیماریهای دهان، ریشه در بیماریهای دیگری داشته باشد؟، گفت: بله سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است: سلامت دهان بخشی از سلامت کل بدن است، بطوری که میتوان گفت: دهان آیینه سلامت بدن است. وی افزود: برخی بیماریهای دهان، ارتباط دو سویهای با بسیاری از بیماریهای سیستمیک دارد. به عنوان مثال: بیماریهای لثه، با سکتههای قلبی، مغزی، زایمانهای زودرس، سقطها و مهمتر از همه با بیماری دیابت ارتباط دارد.
وی در پاسخ به این سوال که چه عواملی باعث بروز علائم دهانی در افراد میشود؟، گفت: بیماریهای دهان، حفره دهان از جمله: لثه و دندانها را درگیر میکند، که عامل اصلی ایجاد آنها، پلاکهای میکروبی است، که شامل: میکروبها و عوامل و ترکیبات مخاط و دهان است. (مانند: بروز آفت و تبخال در دهان) وی افزود: افزایش حجم لثهای، ارتباطی با بیماریهای خود لثه ندارد و تنها نشانی از مصرف داروهایی از جمله: داروهای ضد صرع و داروهای که بیماران پیوندی استفاده میکنند، را دارد. همچنین افزود: گاهی تغییر رنگ مخاط دهان و لثه ها (به شکل افزایش رنگدانهها)، ناشی از مصرف بعضی از داروها از جمله: تتراسایکلین و کتوکونازول میباشد.
سمیرا بصیر شبیری ادامه داد: افرادی که پوست تیرهتری دارند، مخاطهای تیرهتری نیز دارند. وی همچنین در خصوص آفتهای دهانی گفت: آفت شایعترین زخم عود کننده دهان است که علل ژنتیکی، کم خونیها، آلرژیهای غذایی و حتی با وارد شدن ضربه به مخاط دهان، ایجاد و تشدید میشود. وی افزود: آفتها دردناک، متعدد و عود کننده هستند و گاهی علت ناشناخته دارند.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که تفاوت آفت دهان با زخمهای سرطانی دهان چیست؟، گفت: آفت های دهانی، زخم های عود کننده و دردناکی هستند که فرد در تاریخچه بیماری خود ذکر میکند، اما زخمهای به دنبال سرطان، زخمهای پایداری هستند که عود ندارند و بیمار تاریخچهای از زخمهای دهان ابراز نمیکند، سرطانها نیز معمولاً بدون درد هستند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران تاکید کرد: هر زمان تغییری در دهان اتفاق افتاد (اعم از تغییر رنگ، برجستگی، تاول، زخم، سفیدی یا قرمزی و هر آنچه که غیر طبیعی حس شود)، اگر بیش از دو هفته الی یک ماه ادامه پیدا کرد، حتماً نیاز به پیگیری و نمونه برداری دارد.
وی در خصوص بیماری لیکن پلان که با بروز ضایعات مخاطی در دهان همراه هست، گفت: لیکن پلان یک بیماری پوستی مخاطی مزمن است ،که تظاهرات اولیه آن در دهان اتفاق میافتد و به فاصله ۹ الی ۱۰ ماه ممکن است، پوست و سایر مخاطات را درگیر کند. وی درگیریهای پوستی لیکن پلان و بروز ضایعات پوستی بنفش رنگ خارشدار در مخاط ساق پا، آرنج، کف سر و ...، را نیازمند درمان تیمی متخصصین دانست.
برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ از شبکه سلامت سیما پخش میشود.