کارشناس برنامه با بیان این مطلب که آب سیاه بیماری است که در اثر بالا رفتن فشار داخل چشم ایجاد و باعث آسیب به عصب بینایی میشود، افزود: این آسیب پیشرونده است و اگر از ابتدا تحت درمان قرار نگیرد، امکان جلوگیری از آسیبهای بیشتر امکانپذیر نخواهد بود. خوشبختانه این امکان وجود دارد که با انجام مراقبتهای مادام العمر از آسیبهای بیشتر به عصب بینایی، جلوگیری شود.
آرزو میرآفتابی ادامه داد: اولین بار بقراط این بیماری را تشخیص داد، اسم کلاسیک این بیماری گلوکوما است. آب سیاه دومین علت نابینایی در دنیاست که با تشخیص به موقع میتوان از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که علت ایجاد آب سیاه (گلوکوم) چیست؟، گفت: عصب بینایی تنها رابط بین چشم و مغز است، وقتی فشار داخل چشم بالا میرود و عصب بینایی آسیب میبیند، متاسفانه این آسیب همیشگی خواهد بود. همچنین گفت: پرتوهای نوری که به چشم برخورد میکنند از طریق عصب بینایی به مغز منتقل میشود، به همین دلیل فردی که دچار تخریب عصب بینایی باشد، در واقع بخشی از دید و میدان بینایی خود را از دست میدهد، اما چون دید مرکزی را دیرتر از دست میدهد، دیرتر متوجه بیماری خود میشود. به همین دلیل آب سیاه به نام «دزد بینایی» شناخته میشود.
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که عوامل تخریب کننده عصب بینایی کدامند؟، گفت: در عدهای از افراد از لحاظ ژنتیکی آسیب پذیری وجود دارد و معمولاً خواهر و برادر این افراد مبتلا به گلوکوم هستند. همچنین در افراد نزدیک بین، به خصوص نزدیک بینیهایی با شماره ۴ الی ۵ ، افرادی که سن بالایی دارند، نژاد سیاه و کسانی که فشار چشم بالایی دارند، بیشتر دیده میشود
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که علائم و نشانههای این بیماری چیست؟، گفت: با توجه به اینکه اختلال میدانی دید در این افراد دیر صورت میگیرد, ضروری است افراد بالای ۴۰ سال حتماً برای معاینه چشم مراجعه کنند، زیرا زمانی که عصب چشم آسیب ببیند، امکان بهبودی وجود نخواهد داشت. وی افزود: در مراحل اولیه بیماری، میدان دید بیمار خوب است و به مرور زمان دید محیطی نیز کم میشود. این بیماری معمولا بی علامت و بیسر و صداست.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در پاسخ به این سوال که درمان گلوکوم چیست؟، گفت: اولین درمان تجویز قطره چشمی است که در صورت عدم بهبودی، جراحی انجام میشود وی تاکید کرد: این بیماری درمان قطعی ندارد و بیمار تا آخر عمر باید تحت نظر و درمان متخصص چشم پزشک قرار داشته باشد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا افرادی که تحت جراحیهای اصلاحی چشم قرار میگیرند بیشتر مستعد این بیماری هستند گفت بله، به خصوص نزدیک بینی از ریسک فاکتورهای این بیماری محسوب میشود. وی به افراد نزدیک بین توصیه کرد :به فشار چشم خود توجه بیشتری داشته باشند.
این استاد دانشگاه به افرادی که در خانواده خود فرد مبتلا به گلوکم یا آب سیاه دارند، توصیه کرد: این بیماری بسیار بی سر و صدا است، بدین جهت برای تشخیص به موقع، بطور مرتب معاینات چشم پزشکی را فراموش نکنید.
برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ از شبکه سلامت سیما پخش میشود.