در برنامه ضربان شبکه سلامت سیما محمود جباروند متخصص چشم پزشکی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص «دیابت و چشم» به بحث و گفتگو پرداخت.
وی با بیان این مطلب که کدورت لنز طبیعی چشم را آب مروارید مینامند، افزود: این کدورت در لایههای مختلف لنز چشم ایجاد میشود و بسته به محل کدورت، با علائم و عوارض مختلفی از جمله: کاهش بینایی و حتی نابینایی همراه خواهد بود. وی به افرادی که در سنین بالاتر قرار دارند و تاری دید (مه آلودگی) دارند، توصیه کرد: در اولین زمان ممکن به چشم پزشک مراجعه کنند.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سؤال که زمان مناسب عمل آب مروارید، چه وقت است؟، گفت: در گذشته ها تصور بر این بود که آب مروارید باید به اصطلاح، کامل برسد و بعد جراحی شود، اما امروزه عمل بستگی به این دارد که شغل و حرفه بیمار چیست؟، در صورتیکه فرد نیاز به دید کامل داشته باشند(مانند خلبانها)، بلافاصله تحت عمل آب مروارید قرار میگیرند و برعکس در افراد بالای ۷۰ سال که فعالیت اجتماعی ندارند، میتوان عمل را به تعویق انداخت.
این استاد دانشگاه ادامه داد: کلا عمل جراحی آب مرواریدی که امروزه انجام میشود، فیکو نام دارد. گاهی برشها توسط لیزر انجام میشود که فمتوکاتاراکت نام دارد. وی خاطر نشان کرد: نتایج هر دو عمل یکسان است، اما گاهی جراحی با لیزر در بیماران مبتلا به هپاتیت و ایدز برای جراح راحتتر است.
میهمان برنامه توصیه کرد: افرادی که تحت عمل آب مروارید قرار میگیرند، بهتر است از لنزهای تک کانونه استفاده کنند و پس از عمل برای دید نزدیکشان، عینک بزنند. لنزهای تک کانونه مزایای ویژه ای از جمله: دید خیلی بهتر، کیفیت و کمیت بینایی بهتر و همچنین از دست ندادن درصدی از میدان میدان بینایی، دانست. همچنین تاکید کرد: استفاده از لنزهای چند کانونه در بیماران دیابتی و در بیماریهای شبکیه، ممنوع است، زیرا در صورت استفاده، احتمال تاری دید بعد از عمل جراحی بیشتر است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: بیشتر عمل های آب مروارید با بی حسی موضعی (استفاده از قطره) انجام میشود و تنها در افرادی که امکان ثابت نگه داشتن سرشان را ندارند از بیهوشی عمومی استفاده میشود. وی مراقبت های بعد از عمل را شامل: حمام نکردن تا ۷۲ ساعت بعد از عمل و استفاده منظم و در زمان مقرر قطرات تجویز شده (قطره بتامتازون و قطره آنتی بیوتیک) دانست. همچنین افزود: در صورت قرمز شدن سفیده چشم در روزهای بعد از عمل، سریعا به جراح خود مراجعه کنند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا عارضه آب مروارید در افرادی که عمل های انکساری چشم انجام داده اند، زودتر مشاهده میشود؟، گفت: خیر، هیچگونه تاثیری ندارد، اما در افراد دیابتی اگر شبکیه چشم تحت تاثیر دیابت کلفت و پرخون شده باشد، بهتر است اعمال جراحی انکساری چشم انجام نشود.
وی در خصوص تبلیغات فضای مجازی در خصوص درمان پیرچشمی گفت: به این تبلیغات فریبنده توجه نکنند زیرا بهترین درمان پیرچشمی، تنها و تنها عینک است.همچنین به افرادی که دیابت دارند تاکید کرد: قند خون خود را با مراجعات منظم به پزشک داخلی، در حدود نرمال نگه دارید و بطور منظم تحت ویزیت چشم پزشک خود قرار بگیرید تا در صورت التهاب شبکیه و ایجاد عروق خونی ضخیم بر روی آن، با تزریق آمپول آواستین و همچنین سوزاندن عروق خونی ایجاد شده با لیزر، عوارض ناخواسته ایجاد شده به دنبال دیابت بر چشم ها را کاهش دهند.
برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنج شنبه ساعت۱۶ از شبکه سلامت سیما پخش میشود.