آیا کرونا باعث بیماری قلبی میشود؟
مطابق مطالعات جدیدی که در مورد کرونا انجام گرفته، مشخص شده که تعداد قابل توجهی از بیماران کرونایی بستری شده دچار آسیب قلبی شدهاند که با بالا رفتن خطر مرگ در این بیماران مرتبط است. در این مطالعه مشخص شد که 19.7 درصد این افراد دچار آسیب قلبی هستند که یکی از عوامل تأثیر گذار در احتمال مرگ ناشی از کرونا به شما میرود.
مطابق مطالعات جدیدی که در مورد کرونا انجام گرفته، مشخص شده که تعداد قابل توجهی از بیماران کرونایی بستری شده دچار آسیب قلبی شدهاند که با بالا رفتن خطر مرگ در این بیماران مرتبط است. این مقاله که در ژورنال JAMA Cardiology به چاپ رسیده است، بیماران بستری شده در ووهان چین را مورد بررسی قرار داده است. در این مطالعه مشخص شد که 19.7 درصد این افراد دچار آسیب قلبی هستند که یکی از عوامل تأثیر گذار در احتمال مرگ ناشی از کرونا به شما میرود. این تحقیقات از ژانویه تا فوریه امسال به طول انجامید و در آن وضعیت 416 بیمار مبتلا به ویروس کووید 19 بستری شده در بیمارستان رنمین در دانشگاه ووهان چین بررسی شده است.
آسیب قلبی که به آن آسیب میوکارد (myocardial injury) هم گفته میشود زمانی اتفاق میافتد که عضلات قلب آسیب ببینند. مثلاً با کاهش جریان خون به قلب، فرد دچار حمله قلبی میشود. طبق مطالعات انجام شده، از میان 416 نفری که تحت نظر قرار گرفته بودند ، 82 بیمار یا در واقع 19.7 درصد آنها دچار آسیب قلبی شده بودند که با افزایش سطح پروتئینی به نام تروپونین در جریان خون شناسایی میشود. البته افزایش سطح تروپونین همیشه به معنی حمله قلبی نیست، ولی میتواند نشان دهنده آسیب قلبی یا آسیب میوکارد باشد. این دادهها نشان میدهند که نرخ مرگ و میر در افرادی که دچار آسیب قلبی بودند به میزان قالب توجهی بیشتر بوده است. از میان 82 بیمار دچار آسیب قلبی، 42 نفر آنها فوت کردند که معادل 51.2 درصد است. این در حالی است که از باقی 334 نفر باقی مانده (بدون آسیب قلبی) تنها 15 نفر جان خود را از دست دادند (یا به عبارت دیگر 4.5 درصد).
بنابراین به غیر از سن و سوابق بیماریهای قلبی، عوامل دیگری مثل آسیب قلبی هم نقش مؤثری در مرگ و میر مبتلایان به کرونا دارند. البته این مطالعه بهصورت محدود انجام شده و یافتهها صرفاً بر اساس شواهد و دادهها به دست آمده است. به این معنی که قطعی شدن این نتیجه گیری نیازمند مطالعات بیشتر بر بیماران بیشتر است.
نکته مهم دیگر در رابطه با این مطالعه آن است که علت آسیب قلبی مشخص نیست. یعنی مشخص نیست که آیا این ویروس کووید-19 است که باعث ایجاد آسیب قلبی شده است یا خیر. همچنین فرآیند ایجاد این آسیب نیز نامشخص است. همچنین با تحقیقات بیشتر باید به این سؤالات پاسخ داد که آیا خطر ابتلا به کرونا در افرادی که دچار آسیب قلبی هستند بیشتر از دیگران است یا خیر؟ و اینکه آیا آسیب قلبی هیچ ارتباطی با واکنش شدیدتر سیستم ایمنی بدن ممکن است داشته باشد؟
سابقه بیماری قلبی و عروقی
محققین میگویند که احتمالاً افرادی که سابقه بیماریهای قلبی و عروقی دارند در برابر آسیب قلبی ناشی از کووید-19 آسیب پذیر ترند. تقریباً 30 درصد از بیمارانی که دچار آسیب قلبی شدند کسانی بودند که پیش از این به بیماری عروق کرونا قلب و 60 درصد آنها به فشار خون بالا مبتلا بودهاند که بهطور قابل توجه بسیار بیشتر از افرادی است که به این بیماریها مبتلا نیستند.
یکی از عواملی که میتواند باعث کاهش جریان خون در افرادی که سابقه بیماریهای قلبی و عروقی دارند شود، واکنش التهابی شدید به بیماری است. در واقع ارتباط میان ابتلا به کووید-19 و آسیب قلبی را با در نظر گرفتن واکنش التهابی بدن بهخوبی میتوان توضیح داد. ویروس کرونا درست مانند ویروس آنفلوانزا باعث تحریک و التهاب بدن میشود. این التهاب در مرحله بعد باعث آسیب رسیدن به قلب عروق شده و بدن را در معرض آسیب قلبی قرار میدهد. این دقیقاً همان فرآیندی است که هر سال باعث مرگ تعداد قابل توجهی از بیماران مبتلا به آنفلوانزا میشود. مشاهدات نشان دادهاند که هر سال با گسترش ویروس آنفلوانزا، تعداد افرادی که دچار حمله قلبی شده، به دلیل نارسایی قلبی و ضعف عضلات قلب بستری شده و یا به علت آریتمی قلب به پزشک مراجعه میکنند، افزایش مییابد.
مطالعات پیشین در مورد سارس و مرس هم تأثیر مشابه بیماریها بر سیستم قلبی و عروقی را نشان میدهد. اگر این فرآیند در مورد ویروس کرونا هم صادق باشد، میتوان گفت که داروهای ضد التهاب میتوانند برای مقابله با این ویروس و کاهش اثر آن بر روی سیستم قلب و عروق مؤثر باشند.
اثرات بلند مدت
مطالعهای که در سال 2018 انجام شد و نتایج آن در ژورنال New England Journal of Medicine به چاپ رسید، نشان میدهد که میان بیماریهای ریوی (بهخصوص آنفلوانزا) و حمله قلبی شدید ارتباط نزدیک وجود دارد. اگر ویروس کووید-19 باعث ایجاد فرآیندی مشابه در بدن ما شود، میتواند به معنی افزایش خطر آسیب قلبی در آینده در مبتلایان به کرونا باشد. البته از آن جا که فعلاً مطالعات صورت گرفته بسیار محدود است، نمیتوان بهطور قطع در این مورد اظهار نظر کرد. در حال حاضر شمار زیادی از بیماران مبتلا به کرونا در چین، ایتالیا، کشور خودمان ایران و نقاط دیگر جهان، همچنان بستری هستند و در قرنطینه به سر میبرند. با تحت نظر گرفتن وضعیت این بیماران در دراز مدت میتوان بهتر در مورد اثرات بلند مدت ویروس کرونا بر بدن اظهار نظر کرد.
بررسی اثرات بلند مدت ابتلا به کرونا بهاندازه اثرات کوتاه مدت اهمیت دارد چرا که ممکن است این بیماری به دلیل بازترکیب ژنتیکی به یک اپیدمی مزمن (مشابه آنفلوانزا) تبدیل شود. بنابراین از همین حالا باید خود را برای بازگشت کووید-19 یا نوع دیگر ویروس کرونا آماده کرد.
منبع: cnn